Listopadowe słoty. Mniej degustacji, mniej nowych butelek, będziemy nadrabiać w grudniu. Spróbowałem 95 nowych trunków. Jak zwykle większość próbek (67) znalazła się w medalowym przedziale ocen 80-100.


Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli

miesiąc

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

60-70

70-80

80-90

90-100

I

2

0

0

2

8

10

17

14

30

16

II

0

0

4

4

2

8

11

10

22

11

III

0

1

0

0

2

3

12

12

22

10

IV

0

3

2

5

6

8

14

29

52

12

V

0

0

2

6

7

9

14

33

51

31

VI

2

0

3

10

13

13

32

42

84

30

VII

0

0

0

1

1

2

8

23

55

13

VIII

0

2

3

0

1

2

8

18

68

31

IX

1

1

0

2

8

10

17

19

102

41

X

1

2

1

5

8

13

18

55

103

35

XI

1

3

1

0

3

2

7

11

49

18

razem

7

12

16

35

59

80

159

266

638

248

Alkoholem listopada jest szkocka whisky Laphroaig 25YO Cask Strength 2019 (51,4%) z notą 97,5/100. Edycja nieco mocniejsza i jeszcze lepiej poukładana niż ta z 1017 roku. Dym, sadza, wędzenie, nuty medyczne, zioła, wrzosy, dym wrzosowisk. Smak cierpki, medyczny, ale jest też słodycz brzoskwini, moreli, nuta pomarańczowa. Finisz owocowy, cytrusowy, morele, śliwki.
Wódka czysta listopada to Palikot Ziemniak (44%) z notą 94,5. Wódka z dodatkiem niewielkich ilości okowity ziemniaczanej. Świetny, świeży, rześki zapach młodego ziemniaka, zielonej skrobi, mięty. Rewelacyjny smak – zielony ogórek, koper, tłuste, ziemniaczane nuty. Finisz dość lekki i ziołowy – koperek, mięta i zielony ziemniak.
Wódka smakowa listopada to Veles Wódka Torfem Wędzona (41%) z notą 91. Zapach charakterystyczny dla żytnich whisky Michała Płucisza – bardzo duża owocowość, wyraźny aromat ziarna, śrutownika. Nuta wędzenia delikatna i owocowa, jak liście czarnej porzeczki. W ogóle jest też w tej wódce porzeczkowa owocowość. W smaku wędzenie bardzo wyraźne – wędzone śliwki, wędzone liście, wędzone wilgotne ziarno, odymienie. Ładnie to połączone z owocowością. W finiszu sporo słodyczy – ziarno i wanilia, wędzenie już schowane, nie tak intensywne jak w smaku. Posmak owocowej wódki, delikatny jak w alzackiej eau-de-vie mirabelle. Choć jest też na samym końcu ukłucie pieprzu, typowe dla żyta i nieco soli.
Wódka starzona listopada to 600 lat Bitwy pod Grunwaldem (40%) z notą 93,5. Okolicznościowa edycja z Polmosu Łańcut. Zapach starego drewna, wilgoci, orzechów włoskich, nuty słone i warzywne, lekko ziołowe, wanilia. W smaku dużo soli, przyprawy korzenne, gorzka czekolada z rodzynkami, suszone morele. W finiszu wędzone śliwki, susz wigilijny, rodzynki, wanilia, cynamon, goździki. Świetna starzona wódka, która nigdy nie trafiła do szerszej dystrybucji.
Okowita listopada to Rowing Jack 2021 (42%) z notą 89,5. Destylat z piwa typu IPA. Przyjemny cytrusowy zapach – trawa cytrynowa, limonka, zielone jabłuszko, zielone oliwki. Smak słodki – jabłka, gruszki, morele, nuta miodowa. Finisz również bardzo słodki, miodowy, ale z nutką ostrą, jałowcową, kardamonową, rozgrzewającą.
Brandy listopada to Jatone 30YO Cigar Reserve Batch 4 (40%) z notą 91,5. Wiek destylatów 30-50 lat. Zapach bardzo przyjemny, pełen orzechów włoskich, śliwek, skóry, tytoniu, lekko marcepan. W smaku dużo tanin, goryczy, ale i owocowości – śliwki, morele, tytoń, przyprawy korzenne – gałka muszkatołowa, imbir, cynamon. Finisz zdecydowanie wytrawny, tabaczkowy, sporo imbiru, suszone morele, suszone orzechy włoskie, żołędzie, suche liście, gorzka herbata, skóra. Przyjemna, wytrawna propozycja.
Koniak listopada to Hine Homage XO (40%) z notą 90. Kupaż ponad dwudziestoletnich eau-de-vie, pochodzących wyłącznie z Grande Champagne, wszystkie składniki leżakowały minimum 10 lat. Zapach bardzo słodki – banany, mango, wanilia, rodzynki, figi, daktyle, śliwki, zielone jabłuszko. Smak słodko-cierpki, daktyle, powidła śliwkowe, wanilia, mleczna czekolada. W finiszu czekolada z rodzynkami, suszone skórki jabłek, syrop gruszkowy, nuty likierowego wina, słodycz botrytyzowanych gron. Bardzo deserowy koniak.
Gin listopada to Millhill’s Gin (38%) z notą 93. Nowość z Lublina, rześki zapach łąki, ziół, mięty, rozmarynu, cytrusów, zielone jabłka, rzepa, cytrusy, pietruszka, marchewka. Smak rześki, kwaśne zielone jabłuszka, jałowiec, zioła, rzepa, kalarepka, rzodkiewka. Finisz słodki, warzywny, dużo kalarepki, dzięgiel, limonka i słodki jałowic.
Whisky blended listopada to Veles Bourbon 4YO American Oak + French Oak + Islay Oak (56,64%) z notą 87,5. Bourbon z Kentucky, finiszowany przez sześć miesięcy m.in. w beczce po whisky Laphroaig. Przyjemny zapach ziół, prażonego ziarna, pop-cornu, ciasto orzechowe, nuta ziemista. Smak cierpki, wytrawny, ziemisty, bardzo słony, lekko wędzony. W finiszu sól, solony karmel, fistaszki, skóra.
Whiskey irlandzka listopada to Dingle Batch no 6 (46,5%) z notą 85. Zapach słodu i cytrusów, sporo skórek cytryny, sporo chmielu IPA. Przyjemny smak – słodu, brzoskwini, moreli, pomarańczy, moreli, bakalii, sporo zboża, ziarna. Finisz dość ostry – pieprz, imbir, ziele angielskie, rozgrzewający, do tego słodkie, bakaliowe nuty, dużo rodzynek.
Rum listopada to Caroni 12YO Blackadder (46%) z notą 96. Zapach pełen bananów, nut tropikalnych – wanilia, papaja, tytoń, bardzo gorzka herbata. Smak gorzki, ciężki tytoniowy, głogowy, słodycz, lukrecja, śliwki, mirabelki, lekko octany. Smak octowy, winogrona, śliwki, brzoskwinie i wiśnie. Finisz bardzo wytrawny, cierpki, śliwki i winogrona, tytoń, fermentowane cytrusy, tytoń, sól, pieprz. Zaczyna się tytoniem i kończy tytoniem.
Odkrycie listopada to Skotlander, mała duńska eksperymentalna produkcja rumów, leżakowanych w różnych beczkach o pojemnościach od 40 do 500 l. Działają od 2013 roku, wypuścili już wiele perfekcyjnie dopracowanych autorskich rumów.
Lektura listopada to David Stirk „The Distilleries of Campbeltown” (Neil Wilson Publishing). Świetna monografia Campbeltown. Autor bogato cytuje źródła statystyczne, a także fragmenty z dawnych gazet i listy pomiędzy przemysłowcami. Część książki stanowi reprint dzieła Alfreda Bernarda z 1886 roku – poświęcony działającym wówczas destylarniom w Cambeltown, które kronikarz odwiedził. Jest też krótko omówiona historia każdej destylarni.

Alkohol listopada 2021: Laphroaig 25YO Cask Strength 2019 (Szkocja)

Wódka czysta listopada 2021: Palikot Ziemniak (Polska)

Wódka smakowa listopada 2021: Veles Wódka Torfem Wędzona (Polska)

Wódka starzona listopada 2021: 600 lat Bitwy pod Grunwaldem (Polska)

Okowita listopada 2021: Rowing Jack 2021 (Polska)

Brandy listopada 2021: Jatone 30YO Cigar Reserve Batch 4 (Ukraina)

Koniak listopada 2021: Hine Homage XO (Francja)

Gin listopada 2021: Millhill’s Gin (Polska)

Whisky blended listopada 2021: Veles Bourbon 4YO American Oak + French Oak + Islay Oak (Polska)

Whiskey irlandzka listopada 2021: Dingle Batch 5 (Irlandia)

Rum listopada 2021: Caroni 12YO Blackadder (Trynidad i Tobago)

Odkrycie listopada 2021: Skotlander (Dania)

Lektura listopada 2021: David Stirk „The Distilleries of Campbeltown” (Neil Wilson Publishing)

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail