W maju próbowałem 148 nowych alkoholi. Światowy Dzień Whisky był okazją by w gronie przyjaciół popróbować kilku znakomitych butelek szkockiej, miałem też kilka wizyt w destylarniach, wieńczonych przekrojowymi degustacjami oferty, m.in. w Polmosie Bielsko-Biała czy w Czechach w destylarniach R. Jelinek, Metelka i kilku mniejszych. Maj był też okresem kilku krajowych premier, niektórych zupełnie udanych. Łącznie 66 trunków dostało noty w medalowym przedziale 80-100. Ale tych najgorszych, w przedziale 0-20 punktów w maju było więcej niż zwykle.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli (I-V – styczeń-maj):
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 0 | 0 | 4 | 2 | 3 | 15 | 11 | 12 | 13 | 8 |
II | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 5 | 16 | 14 | 22 | 7 |
III | 0 | 1 | 6 | 10 | 16 | 22 | 19 | 27 | 68 | 67 |
IV | 2 | 3 | 2 | 9 | 20 | 24 | 24 | 32 | 94 | 76 |
V | 5 | 5 | 3 | 7 | 10 | 16 | 15 | 21 | 41 | 25 |
razem | 10 | 12 | 18 | 32 | 53 | 82 | 85 | 106 | 238 | 183 |
Alkoholem miesiąca jest Carpatia 1997 (40%) z notą 96,5 punkta. Szlachetna wódka, długo leżakowana, pochodząca jeszcze z dawnego Polmosu Kraków, ale zestawiana i butelkowana w Polmosie Bielsko-Biała. W aromacie: rodzynki, orzechy włoskie, tytoń, odrobina cynamonu, rum Jamajka. W ustach: słodka marchew, suszone pomidory, orzech. Finisz to herbata, goździki, cygaro. Wspaniała.
Wódka maja to litewski Stumbras Classic (40%), nota 90 punktów. Niedroga, ale jakże przyjemna wódka, dostępna zresztą na rynku już od długiego czasu. W aromacie słodkie owoce – delikatnie maliny, truskawki, czereśnie, skórki jabłek i gruszek. Bardzo przyjemny. W ustach także delikatny i owocowy, do wcześniejszych dochodzą poziomki. Finisz lekko pikantny, z nutą kardamonu, rozgrzewający.
Wódka smakowa miesiąca to Cîroc French Vanilla (37,5%) z notą 87. Bardzo słodki, waniliowy, cukierniczy aromat. Rurki z kremem. W ustach – lody waniliowe. Finisz jest czekoladowy, dobra czekolada z alkoholem.
W kategorii young spirit wygrywa Prichard’s Lincoln County Lightning (45%) z notą 91. W 100% kukurydza. W nosie rześkie zielone zboże, smak ziarna, mleczka zbożowego, finisz to siano i ziarno. Przyjemna prostota.
Okowitą miesiąca jest droga i unikatowa śliwowica Jelinek Vizovicka Slivovice 2010 Čačanska lepotica (50%) z notą 93,5, z pojedynczych zbiorów jednego rodzaju śliwki. Aromat słodki, kwiatowo-śliwkowy. W ustach bardzo słodka, nuty mirabelki, ale też mineralne, lekki posmak liści. Finisz długi, trochę cierpki, z posmakiem pestek, ale bardzo śliwkowy.
W kategorii gin/jałowcówka miesiąca wygrywa Nivnice Borovička Průtahová (37,5%) z notą 86. Czarne i czerwone jagody jałowca najpierw długo macerowano, potem przedestylowano je jak w London dry gin. W nosie: żywica, igliwie, jałowiec, zielone szyszki, pędy świerku. Smak delikatny, słodkawy – jagody i igliwie.
Rumem maja jest klasyka stylu agricole, La Mauny Rhum Agricole (50%) z notą 92. W aromacie eksplozja bananów, do tego mango. W smaku nuta tytoniowa i gruszki. Finisz bardzo przyjemny – gruszki, śliwki, stare drewno, tabaka.
W kategorii single malt wygrała Glen Grant 35YO 1975 (49,4%) z notą 92,5. Wypuszczona jako „ostatnia kropla” – The Final Drops Aficionado, z archiwalnych zapasów destylarni (nie beczek, ale butelek). W aromacie mamy: wiśnie, czereśnie, ciasto drożdżowe i słodkie winogrona. Smak to pralinki, czekoladki z wiśnią. Finisz nieco apteczny, orzeszki coli, śliwki i renklody.
W kategorii single grain wygrywa North British 28YO 1988 Murray McDavid (46%) z nota 87,5. Beczka po bourbonie i finisz w beczkach po rye whiskey Koval. Niesamowicie bananowe, do tego mango plus lakier. W smaku – kukurydza, rozmaryn. Finisz słodki i kukurydziany.
Blanded whisky miesiąca to Old Perth 21YO 1996 (55,2%) z notą 89,5. Prawdopodobnie blend dwóch whisky single malt – Macallan i Glen Grant, beczki po sherry. Wypuszczono zaledwie 330 butelek. W aromacie: wiśnie w czekoladzie, kakao, tytoń, zioła (rozmaryn), skórki pomarańczy. W smaku wędzone śliwki, a może przypalona grzanka z marmoladą śliwkową. Finisz to: morele, jabłka, śliwki oraz pieprz.
Bourbon maja to Old Weller Antique 107 (53,5%) z notą 86. W nosie: gruszki, jabłka, kukurydza, wanilia i delikatnie ocet. W ustach zioła prowansalskie, zwłaszcza tymianek, pestki jabłek, dużo kukurydzy i jabłka. Finisz ostry – pieprz czerwony, taniny amerykańskiego dębu.
Na rye whiskey miesiąca wybrałem Bower Hill Reserve Rye (43%) z notą 91,5. Delikatny aromat moreli, liści wiśni i owoców wiśni. Smak prawie jak kirsch – wiśnie, liście wiśni, cierpko. Finisz cierpko-gorzki, poza wiśnią są tu pestki jabłek.
Mezcal miesiąca to Bruxo No. 4 Espadin Barril Cuishe (46%) z notą 86. Za destylację odpowiadał maestro Cesareo Rodriguez z Las Salina. Delikatny, ziemisto-miodowy aromat z nutą selera i pietruszki. Smak to grzanka z miodem, pieczony ziemniak, warzywa z grilla. W finiszu pędy bambusa, trochę leśnego miodu, bardzo kwaśne winogrona.
I likier miesiąca – St. Ambrosius Medový likér smrkový (36%) z notą 96. Miód leśny i trochę lipowy – 250 g miodu na litr, do tego pędy świerku. Bardzo przyjemny aromat świerku, jagody, las. W smaku syrop na kaszel, gęste, żywiczne, igliwie, trochę goryczy kory. Finisz bardzo długi, rozgrzewający, leśny – igliwie, szyszki, żywica, mech.
Alkohol maja 2018: Carpatia 1997 (Polska)
Wódka maja 2018: Stumbras Classic (Litwa)
Wódka smakowa maja 2018: Cîroc French Vanilla (Francja)
Young spirit maja 2018: Prichard’s Lincoln County Lightning (USA)
Okowita maja 2018: Jelinek Vizovicka Slivovice 2010 Čačanska lepotica (Czechy)
Gin/jałowcówka maja 2018: Nivnice Borovička Průtahová (Czechy)
Rum maja 2018: La Mauny Rhum Agricole 50% (Martynika)
Whisky single malt maja 2018: Glen Grant 35YO 1975 (Szkocja)
Whisky single grain maja 2018: North British 28YO 1988 Murray McDavid (Szkocja)
Whisky blendowana maja 2018: Old Perth 21YO 1996 (Szkocja)
Bourbon maja 2018: Old Weller Antique 107 (USA)
Rye whiskey maja 2018: Bower Hill Reserve Rye (USA)
Mezcal maja 2018: Bruxo No. 4 Espadin Barril Cuishe (Meksyk)
Likier maja 2018: St Ambrosius Smrkový (Czechy)
Posiadam CARPATIĘ rocznik97,oddam za 450. carpatia@spoko.pl