W maju spróbowałem 149 nowych mocnych alkoholi. Główną okazją był warszawski festiwal Show Rum, stąd zdecydowana nadreprezentacja rumów wśród majowych próbek. Aż 92 próbki znalazły się w medalowym przedziale ocen 80-100.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli (I-V – styczeń-maj):
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 1 | 0 | 0 | 7 | 3 | 7 | 10 | 5 | 19 | 10 |
II | 20 | 14 | 10 | 24 | 24 | 22 | 36 | 31 | 45 | 10 |
III | 3 | 3 | 2 | 4 | 15 | 15 | 50 | 50 | 134 | 85 |
IV | 13 | 9 | 4 | 14 | 9 | 4 | 14 | 10 | 14 | 17 |
V | 1 | 1 | 4 | 4 | 1 | 8 | 16 | 22 | 77 | 15 |
razem | 38 | 27 | 20 | 53 | 52 | 56 | 126 | 118 | 289 | 137 |
Alkoholem maja jest rum SBS Venezuela 2004 (58,8%) z notą 94,5, który wyprzedził dwa inne rumy (Worthy Park 12YO 2006 oraz Foursquare Destino 14YO 2003). W aromacie: melasa, zioła, miód. W smaku miód spadziowy, nuta industrialna, naftowa. Finisz słodki, miodowy i melasowy, poza tym czuć także rozmaryn.
Wódka czysta maja to Prohibicja Wódka Czysta Ziemniaczana (40%) z notą 93. Aromat warzywny, delikatnie wchodzący w rejestry chrzanu, kiszonek, krochmalu. Smak znakomity – słodki, pieczone w ognisku, chrupiące, nieco zwęglone ziemniaki. Finisz cierpko-słodki, mineralny, nadal bardzo ziemniaczany.
Young spirit maja to Wolf & Oak Okowita Zbożowa Żytnia (45%) z notą 90,5. W aromacie ziarno, słodowane ziarno. W smaku ziarno, prażone ziarno, dym, wędzenie.
Okowita maja to Wolf & Oak / Drake Żurawinówka z Cynamonem i Goździkiem 2019 (42%) z notą 89,5. Przyjemny aromat żurawiny i drożdży. Smak cierpki, dość pikantny, bardzo owocowy. Finisz cierpki, owocowy.
Cachaça maja to Sapucaia Real 18 Años (40) z notą 89. 18 lat w dębie, zapach fig, rodzynek, daktyli, bananów, estry. Smak tytoniu, gorzkiej herbaty. Pieczone banany w finiszu.
Tequila maja to Don Fulano Añejo (40%) z notą 90,5. Aromat słodki, miodowy, bardzo przyjemny, z nutą cynamonu, egzotycznego aromatycznego drewna, kakao. Smak słodko-pikantny, spory wpływ drewna – wanilia, pieprz, poza tym miód, sól, soczyste papaje. Słoność zwłaszcza bardzo wyraźna w długim finiszu, poza tym mocno ziemista, delikatnie pieprzna, papaja i mango.
Mezcal maja to Montelobos Tobala (46,8%) z notą 87. Aromaty wędzonego sera, lakieru, zielonej papryki, ale też słodkie – kwiatowe. W ustach bardzo cierpki – kwaśne jabłka, kwaśne winogrona, do tego dym. W finiszu cierpkość przechodzi w słodycz, z kwaśnych do słodkich jabłek, nuta medyczna, jodyna. Długi i przyjemny.
Armaniak maja to Comte de Lauvia 1988 (42,1%) z notą 87,5. Bardzo przyjemny zapach pomarańczy, słodkie brzoskwinie, konwalie, a poza tym balsamico. W smaku słodki tytoń, jabłka w cynamonie, ale też wytrawne wino. Ostry finisz – politura i tytoń.
Kalwados maja to Christian Drouin Calvados Pays d’Auge 6 Ans Fat de Banyuls (40%) z notą 83,5. Aromat jabłek, gruszek i drożdży, bardzo wytrawny, z nutą mokrego drewna i tytoniu, wanilia, cynamon. Smak cierpki, tytoniowy, ale przełamany miodem i słodyczą soku poziomki. Finisz to gorzkie jabłka, gorzkie gruszki, pestki owoców, jabłecznik z cynamonem, dużo tytoniu.
Whisky blendowana maja to Òrdha 21YO (47,4%) z notą 83. To blended malt z beczek należących do William Grant, słowo òrdha po gaelicku oznacza skarb. W aromacie: wiśnie, jagody, toffi, czekolada z rodzynkami. Smak lekko słony, słodowy, zbożowy, finisz – budyń waniliowy, solony karmel.
Whisky single malt maja to Lagavulin LG2 Elements of Islay (58%) z notą 93,5. W aromacie: miód, medykamenty, torf, wędzone mięso, mokre liście. Smak medyczny, ale jednocześnie łagodny, nie czuć mocy alkoholu, morele, jabłka. Finisz cierpki – gencjana i papierówki, wanilia.
Whiskey irlandzka maja to Teeling Plantation Rum 2018 (46%) z notą 83. Aromat lekki, drożdżowy, siarka, brzoskwinie. W ustach słód, wypieczony chleb, maliny. Finisz słodki – poziomki, maliny, ziarno.
Rye whiskey maja to WhistlePig 12YO Rye Old World Cask Finish (43%) z notą 92,5. Finiszowanie w beczkach po mederze (63%), sauternes (30%), porto (7%). Aromat słodki i ziołowy, z nutami pomarańczy i liczi, delikatnie balsamico. Smak wyrazisty – pieprz, chilli, wanilia, suszone wiśnie, rodzynki, czereśnie, politura i drożdże. Finisz słodki, miód, czekolada z chilli, sok z wiśni. Pięknie poukładana, bardzo ciekawa żytnia whiskey.
Likier maja to Ancho Reyes Verde (40%) z notą 89. Robiony z macerowanych zielonych papryczek. Aromat pokrzywy, zielonej papryki, maku. Aromat cierpki, pikantny, słony i słodki. Finisz długi, bardzo dużo chilli, ale też nuty ziołowe i warzywne, seler naciowy.
Odkryciem maja jest kolekcja rocznikowanych rumów La Maison du Rhum, za którą odpowiada François-Xavier Dugas. Są w niej butelkowane m.in. rumy: Diplomatico, Maison la Mauny, Botran, Rivière du Mât, Saint Lucia Distillers, Coloma czy Damoiseau.
Książką miesiąca została opowieść o gruzińskich winach, Piotr Apostolidis „Gruzińska uczta” (Pascal). Autor dużo czasu spędził w Gruzji, odwiedził winiarzy znanych i zupełnie anonimowych, sam zrobił kilka win. Bezpretensjonalna relacja z podróży, opowieść nie tylko o winie, ale też o kuchni, o gościnności i samopomocy sąsiedzkiej, o Gruzji, w której ludzie wciąż żyją blisko siebie.
Alkohol maja 2019: SBS Venezuela 2004 (Wenezuela)
Wódka czysta maja 2019: Prohibicja Wódka Czysta Ziemniaczana (Polska)
Young spirit maja 2019: Wolf & Oak Okowita Zbożowa Żytnia (Polska)
Okowita maja 2019: Wolf & Oak / Drake Żurawinówka z Cynamonem i Goździkiem 2019 (Polska)
Cachaça maja 2019: Sapucaia Real 18 Años (Brazylia)
Tequila maja 2019: Don Fulano Añejo (Meksyk)
Mezcal maja 2019: Montelobos Tobala (Meksyk)
Armaniak maja 2019: Comte de Lauvia 1988 (Francja)
Kalwados maja 2019: Christian Drouin Calvados Pays d’Auge 6 Ans Fat de Banyuls (Francja)
Whisky blendowana maja 2019: Òrdha 21YO (Szkocja)
Whisky single malt maja 2019: Lagavulin LG2 Elements of Islay (Szkocja)
Whiskey irlandzka maja 2019: Teeling Plantation Rum 2018 (Irlandia)
Rye whiskey maja 2019: WhistlePig 12YO Rye Old World Cask Finish (USA)
Likier maja 2019: Ancho Reyes Verde (Meksyk)
Odkrycie maja 2019: La Maison du Rhum (Francja)
Lektura maja 2019: Piotr Apostolidis „Gruzińska uczta” (Pascal)