W marcu spróbowałem ledwie 62 nowych alkoholi. Brexit skutecznie odcina od próbek z Wielkiej Brytanii, krajowych debiutów było niewiele, importerzy skupieni na gospodarowaniu zapasami. W normalnych warunkach wracałbym w marcu z targów ProWein z dwoma zapisanymi notesami pełnymi not degustacyjnych. Ale normalnie nie jest. Pozostaje cieszyć się tym, co jest. Ponad połowa moich próbek w marcu (32) znalazła się w medalowym przedziale ocen 80-100.

Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli

miesiąc

0-10

10-20

20-30

30-40

40-50

50-60

60-70

70-80

80-90

90-100

I

2

0

0

2

8

10

17

14

30

16

II

0

0

4

4

2

8

11

10

22

11

III

0

1

0

0

2

3

12

12

22

10

razem

2

1

4

6

12

21

40

36

74

37

Alkoholem marca jest koniak François Voyer 1960 (48,1%) z notą 95,5/100. Koniak z mocą beczki. Aromat lakierownej skóry, herbaty, przypraw korzennych, owocowego tytoniu, rodzynek, daktyli, fig, kandyzowanych pomarańczy i orzechów włoskich. Bardzo wytrawny, dużo tytoniu, orzechów, skóry, lukrecja, nieco soli. Finisz bardzo długi i zaskakująco owocowy, jak na tyle lat w beczce, dużo rodzynek, pigwa, suszone morele, skórki pomarańczy.
Wódka czysta marca to Puffing Billy (40%) z notą 89,5. Wódka jęczmienna, opary alkoholu w procesie destylacji przechodzą przez pokład węgla drzewnego, po destylacji nie ma już żadnej filtracji. Aromat bardzo słodowy, dużo ziarna, lekko ziołowy, lekko waniliowy. W ustach słodka, bardzo kremowa – crème brûlée, nuty waniliowe i brzoskwiniowe. Tej soczystej brzoskwiniowej owocowości jest też dużo w finiszu, choć jest też nuta pieprzu czy ziela angielskiego, a także wciąż wyraźna kremowość, budyń waniliowy.
Young Spirit marca to Młody Ziemniak 2020 (40%) z notą 89.Tym razem mamy do czynienia z dymną edycją. Żadnych skrobi, żadnych pociętych warzyw w aromacie, jest wypieczony w ognisku kartofel. Sadza, zwęglona skórka, do tego dym bardziej palonych traw niż drewna. Edycja, która w zapachu kojarzy się z jesienią, nie wiosną, kiedy debiutuje każdy Młody Ziemniak, choć gdzieś tam w tym tlącym się ognisku zielonego ogórka można także wyczuć. Smak tłusty, oleisty, ziemniaki w oliwie z koperkiem, ale to są te przypalone ziemniaki z ogniska, a nie gotowane. A może nawet i przypalone frytki. Finisz też jest mocno wypieczony, przydymiony, wyraźnie warzywny, nie tylko ziemniak, bo i seler, i pietruszka.
Okowita marca to Wolf & Oak Śliwowica (50%) z notą 91,5. Czysty, słodki, soczysty, bardzo przyjemny aromat śliwek, w tle delikatna nutka liści, dymu. W smaku słodka, krzepka, moc 50% jest idealna dla śliwowicy, kremowa, choć jest też coś trawiasto-gorzkiego, co znów kojarzy się z liśćmi. A w finiszu masa owoców, już nie tylko śliwka, bo i sporo słodkiej gruszki.
Brandy miesiąca jest Duch Sadu Winogrono w Butelce Starzone (61%) z notą 88,5. Mieszanka trzech gatunków winogron zbieranych w 2019 roku (białe, różowe, ciemne), sok z winogron fermentowany osobno, wytłoki osobno. Fermentacja ok. 8 miesięcy. Po tym czasie nastawy zostały połączone i jednokrotnie przedystylowane. Wlane do beczki ok. 50 l po trunku Jabłko w Butelce z Wędzoną Gruszką. Leżakowane ok. 7 miesięcy. Moc beczki 61%. Aromat czarnej porzeczki, cynamonu, przyjemny i intensywny. W smaku jest także porzeczka, przyprawy korzenne, nuta różana, w ogóle nie czuć mocy alkoholu. Przyjemny porzeczkowy, cierpki finisz, dochodzi nieobecna wcześniej nuta orzecha włoskiego i dużo nut różanych.
Armaniakiem miesiąca jest Baron Gaston Legrand 1980 Armagnac (40%) z notą 93. Orzechowa barwa i taniczny, orzechowy zapach. Są w nim też: tytoń, skóra, octany, ale też fiołki, aromatyczne gruszki. Smak bardzo wytrawny, cierpki, dużo skóry, dużo tytoniu, kwaśne jabłka, jabłka w popiele. Rozgrzewający finisz – imbir, lukrecja, tytoń, gruszki, jabłka.
Gin marca to Jonston Hibiscus Infused Gin (40%) z notą 91. Wśród botaników (maceracja i redestylacja) są: jałowiec, kolendra, korzeń i ziarna dzięgla, cynamonowiec, korzeń lukrecji, skórki z pomarańczy i grejpfruta, liści kafiru, kwiaty hibiskusa, kwiaty i owoce róży, rozmaryn. Destylacja w serbskim aparacie o pojemności 150 l o nazwie Kate. Wypuszczono 150 butelek. Aromat delikatny, kwiatowy, ale nie słodki i nie pudrowy. To zapach kwiatków z kwitnących drzewek owocowych. W tle lekko dzięgiel, lekko jałowiec, słodkie soczyste cytrusy – klementynki, mandarynki, dojrzałe pomarańcze. Harmonijnie i elegancko. W smaku więcej słodyczy, sporo pomarańczy, właściwie dominanta pomarańczy i jałowca. Świeże ziołowe wrażenie mięty, rozgrzewająca nuta ziela angielskiego. Finisz szorstki, wytrawny, kwaśne cytrusy, jałowiec, pieprz, kardamon, lekko korzeń dzięgla, mineralność. Zmysłowy, ale bynajmniej nie tak delikatny, jak zapowiadał aromat, z charakterem.
Rum marca to Dictador 1976 Generations en Lalique (43%) z notą 95. Aromat kawy, kakao, wanilii, egzotycznego drewna, hebanu, wiśni w gorzkiej czekoladzie, słodkiego tytoniu, lukru, powideł śliwkowych. Likierowy. Smak dla odmiany wytrawny, dużo drewna (cumaseba), lekko sól, orzechy, rodzynki, utlenione porto tawny. Finisz gorzkawy, rozgrzewający – głóg, imbir, tytoń, skóra, gorzka czarna herbata, drewno.
Whisky single malt marca to The Lakes Single Malt Whiskymaker’s Reserve No 3 (54%) z notą 90,5. Whisky dojrzewająca w beczkach po trzech rodzajach sherry: pedro ximenez, oloroso, cream, a także po czerwonym winie, butelkowana z mocą 54. Aromat: rodzynek, fig, drożdży, dojrzałych śliwek, mandarynek, słodu. Smak cierpko-słodki, wytrawność wina, słodycz rodzynek sułtańskich, suszone morele, śliwki kalifornijskie, delikatnie rozmaryn, zioła prowansalskie. Finisz przyjemny, słodki, słód i śliwki, ale też sól.
Whiskey irlandzka marca to Irishman Founder’s Reserve Marsala Cask Finish (46%) z notą 80,5. Zapach jabłek, słodkich gruszek, lekko cynamonu, śliwek. W smaku sporo zboża, słodu, sporo jabłek i gruszek, lekka nuta dymna, przypieczona, chmielowa goryczka. Finisz cierpko-gorzki, owoce jabłek i gruszek – skórki i pestki, leciutka goryczka, sadza, sól.
Whiskey rye marca to Stauning Malted Rye 2016 (50%) z nota 89,5. Aromat słodu, zboża świeżo zmielonego, lekko kiszone zboże, kombucza. Smak cierpki, przefermentowanego zboża, kiszonego zboża, orzechów, tytoniu. Są też cierpkie octowe gruszki. Finisz cierpki, tytoniowy, ale też nuty wanilii i czekolady.
Likier marca to Pavlinówka Wiśnia 2020 (26%) z notą 89. Przyjemny, naturalny aromat soczystej wiśni- owocu, bez marcepanowej nuty pestki, która jest tak powszechna w tanich wiśniówkach, że aż nudna. Smak także bardzo soczysty, kwaskowy, naturalnie wiśniowy, nie czuć cukru. Finisz cierpki, taniczny. Pomimo dość niskiej mocy alkohol jest dobrze wyczuwalny i harmonijnie ułożony z owocem.
Odkryciem marca jest Mikrogorzelnia z Warszawy. Mają już kilka gotowych produktów i wiele projektów w fazie eksperymentalnej. Redestylują na laboratoryjnym sprzęcie, redestylowali nawet ziemię i w najbliższych miesiącach na pewno nie jednym zaskoczą.

Alkohol marca 2021: François Voyer 1960 CS (Francja)

Wódka czysta marca 2021: Puffing Billy (Szkocja)

Young Spirit marca 2021: Młody Ziemniak 2020 (Polska)

Okowita marca 2021: Wolf & Oak Śliwowica 50% (Polska)

Brandy marca 2021: Duch Sadu Winogrono w Butelce Starzone CS (Polska)

Armaniak marca 2021: Baron Gaston Legrand 1980 Armagnac (Francja)

Gin marca 2021: Jonston Hibiscus Infused Gin (Polska)

Rum marca 2021: Dictador 1976 Generations en Lalique (Kolumbia)

Whisky single malt marca 2021: The Lakes Single Malt Whiskymaker’s Reserve No 3 (Anglia)

Whiskey irlandzka marca 2021: Irishman Founder’s Reserve Marsala Cask Finish (Irlandia)

Whiskey rye marca 2020: Stauning Malted Rye 2016 (Dania)

Likier marca 2021: Pavlinówka Wiśnia 2020 (Polska)

Odkrycie marca 2021: Mikrogorzelnia (Polska)

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail