W styczniu spróbowałem 205 nowych alkoholi. Okazją były zarówno degustacje w Polsce jak i tygodniowy wyjazd, podczas którego penetrowałem ofertę hiszpańskich barów. W barach, jak to w barach – wiele z lokalnych trunków, to niewiele warte wsady do tanich koktajli. Pozycji dobrych też nie brakowało, a dwie były wybitne z notami 95+, są to: baijou Kao Liang Chiew Golden Star z mocą 62% i tequila Jose Cuervo Reserva de la Familia 2022 Extra Añejo. W strefie medalowej było 101 próbek, czyli mniej niż połowa próbowanych. Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 9 | 11 | 7 | 4 | 7 | 9 | 29 | 28 | 53 | 48 |
Alkohol stycznia 2025
Jose Cuervo Reserva de la Familia 2022 Extra Añejo (38%)
Zaskakujący aromat mięty, czekoladki miętowej After Eight, słodki eukaliptus i ziołowy pieprz, a w tle pomarańcze i krem czekoladowy. W smaku gorzkie i cierpkie taniczne banany, jest też pieprzowa mięta i rześkość eukaliptusa, delikatna nuta pomarańczowa. Finisz taniczny i długi – herbata, skóra, lekki tytoń, egzotyczne drewno, nutka śliwek, brzoskwini i mango, gorzki miód. Doskonała.
Brak w Polsce
29,5/29/29/9,5=97
Wódka czysta stycznia 2025
Miler Wódka Polska Ziemniaczana Listopad 2024 (42%)
Aromat lekki, nutka ziołowa, skrobiowa, ziemista. Smak słodki, dużo skrobiowej słodyczy, wanilia, słodka śliwka i cierpkie winogrona. Finisz cierpki, lekko nutka tytoniowa, suszona śliwka, pieprz i nuta sezamkowa. Bardzo udana edycja wódki Tomka Milera.
W ofercie: Krest.pl
27,5/27,5/28/8=91
Wódka smakowa stycznia 2025
On Spirit Citra (40%)
Intensywny aromat słodkiego i gorzkiego grejpfruta, pomelo, gorzkiego młodego zielonego chmielu. Smak słodko-gorzki, bardzo dużo grejpfruta, gorzka cytryna, trawa cytrynowa, kolendra, werbena, krwawnik, chmiel, gorzka herbata z cytryną. Długi, ziołowy, gorzki, chmielowy finisz z wyraźnie cytrusową, grejpfrutową nutą.
W ofercie: On Spirit
28,5/28,5/28,5/8,5=94
Young spirit/new make stycznia 2025
On Spirit-Aqua Vitae Jęczmień 30.12.24 Batch 1 (60%)
Słód jęczmienny z Austrii, fermentacja trwała siedem dni z użyciem drożdży do whisky. Destylacja podwójna do mocy 60%. Intensywny, znakomity zapach jęczmienia, słodu, ziarna, chleba, mąki, nuta zielonego jabłka, moreli, pigwy. Smak mączny, chlebowy, kwas chlebowy, skórka mocno wypieczonego chleba, pumpernikiel. W finiszu goryczka, gorzki chleb, wyraźna pieprzność, ziele angielskie i lekka kwasowość. Znakomite.
W ofercie: On Spirit
28,5/28,5/27/8=92
Gin stycznia 2025
Sürest London Dry Gin (39%)
Gin z Kanarów, z wulkanicznej Lanzarotty, produkowany przez Bernado’s Manufactura de Mermolades. Wśród botaników poza jałowcem czy cytrusami są lokalne opuncje. Aromat bardzo przyjemny – dużo cytrusów i intensywny cytrusowy jałowiec. W smaku cierpkość, cytrusy, cytrynowe chmiele, kolendra, jałowiec. W finiszu dużo kolendry, cytryna-limonka. Dobry, ciekawy gin.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28/8=93
Akwawit stycznia 2025
O.P. Anderson Ekologisk Julaquavit (40%)
Trunek leżakowany w beczkach po sherry i koniaku. W aromacie dużo kminu i kopru, anyż, pomarańcze. W smaku bardzo dużo słodyczy – pomarańcze, słodkie śliwki, nuta rodzynki, słodki anyż, lukrecja, kmin. Finisz długi, słodki, śliwki, pomarańcze, anyż, kmin.
Brak w Polsce
26/27,5/27,5/8=89
Okowita stycznia 2025
Rauch Schwarzwalder Kirschwasser Edelbrand (40%)
Distillerie Rauch. Bardzo przyjemny kwiatowy aromat, sporo też w nim czereśni, wiśni, lekka nutka pestki wiśni. W ustach słodycz, dużo soczystego owocu, czereśni. Czysty i soczysty czereśniowy finisz. Zaskakuje słodkością.
Brak w Polsce
27,5/28/27,5/8=91
Kalwados stycznia 2025
Christian Drouin 2019 Calvados Pays d’Auge PX Sherry M&P Cask (44,5%)
14 miesięcy finiszowania w beczce po pedro ximenez. Butelkowanie 2024.
Bardzo przyjemny zapach jabłek, pieczonych jabłek, słodkich gruszek, musu gruszkowego, śliwek, suszonych moreli, czereśni. W ustach słodycz lukru, malinowe jabłka, gruszki, morele, powidła śliwkowe, słodkie winogrona. W finiszu bardzo słodko, powidła śliwkowe, wiśniowe, mus jabłkowy i nutka korzenna, a po pewnym czasie też cierpkość – skóra, kwaskowe jabłka, tytoń, morele.
W ofercie: M&P
28,5/28,5/28/8,5=93,5
Grappa/marc stycznia 2025
Aguardiente de uve Malvasia Museo de Malvasia (42%)
Aromaty melona, gruszki, jabłka, akacji. W ustach czarny bez, akacja, nuta różana, ale też cierpki, taniczny hibiskus. W finiszu jest i miód, i głóg, cierpkość kwaskowego jabłka, ale i słodycz melona.
Brak w Polsce
27,5/28/28,5/8,5=92,5
Pisco stycznia 2025
Alto Los Trinos Pisco Italia (42%)
Aromat lekko octowy, „spocony”, estrowy, a w tle kwaśne jabłka, kwaśne winogrona. W ustach słodkie jabłka, soczyste gruszki, gorycz pestek jabłek. Gorzki ogryzek w finiszu i limonka, zielone jabłuszko.
Brak w Polsce
28/27/26/7,5=88,5
Brandy stycznia 2025
Amerigo Vespucci Gutierrez Colosia Solera Reserva (38%)
Brandy de Jerez z Bodegas Gutiérrez Colosia w El Puerto de Santa María. Destylat z solery jest w wieku 8-20 lat. Aromat gorzkich włoskich orzechów, starej dębiny, śliwek, suszonej pigwy, suszonej moreli, rodzynek, wiórków kokosowych. W smaku makowiec, goryczka, suszone śliwki, lekko wędzone śliwki, suszone morele. W finiszu dużo tytoniu, suszone śliwki, powidła śliwkowe, powidła morelowe, makowiec, tłuczone orzechy włoskie, goryczka.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28,5/8=93,5
Koniak stycznia 2025
Peyrot Lot 60 Grande Champagne (42%)
Ten koniak ma 62 lata i nie był mieszany i nigdy nie leżakował w szklanym gąsiorku bonbonnes. Został zabutelkowany bezpośrednio po leżakowaniu w beczce, z mocą beczki, bez filtracji. Winogrona wyłącznie z regionu Grande Champagne. Aromat niezwykle intensywny, jest w nim dużo słodyczy fig, daktyli, suszonych moreli, suszonych gruszek, dużo też nut wytrawnych, tanicznych – zwłaszcza skóra, lukrecja, anyż. W ustach bardzo cierpki, zaskakująco słony. W pierwszej chwili to jak słony tytoń, słona stara skóra, ale po niedługi czasie odzywają się nuty słodsze – pieczone jabłka, suszone gruszki, suszone brzoskwinie, suszone orzechy włoskie. W finiszu lukrecja, jakby słodki kompot wieloowocowy i ciężkie nuty – tytoń, siarka, słoność, solony karmel. Potężny, bardzo ciekawy koniak.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28,5/9=94,5
Armaniak stycznia 2025
Garreau Bas Armagnac 36YO Cask 16 (51,3%)
Destylacja 1987, butelkowanie 2024 dla warszawskiego bottlera Distilia, 133 butelki. Destylowany w 100% z baco w kolumnie, 34 lata leżakował w wilgotnej piwnicy, potem trafił na dwa lata do suchej piwnicy. W aromacie dużo ciężkiego wilgotnego tytoniu, nutki pleśniowe, grzybowe, orzechy włoskie, gorzkie jabłka, gruszki. W ustach zaskakuje kremową strukturą, dużo tytoniu i orzechów, suszone śliwki, suszone morele, kwaśno-gorzkie jabłka, głóg. W finiszu jest skóra, jest słoność, nutka słonej lukrecji, tytoń, pieczone jabłka, ziele angielskie, imbir.
W ofercie: Distilia
28,5/28,5/28,5/9=94,5
Rum stycznia 2025
Ron Aldea Single Estate 2019 (53%)
Piękny zapach bananów, mango, wulkaniczność. W ustach słodki, ale też cierpki i słony, dużo owoców – agrest, gorzkie jabłka, cynamon, owoce egzotyczne. Finisz bardzo słony, pikantny, mineralny, dużo cynamonu, imbir, biały pieprz.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28,5/8,5=94
Cachaça stycznia 2025
Tatuzinho (39%)
Biała cachaça. Aromaty fermentacyjne, mocno drożdżowe, grzybowe, słodki sok z trzciny cukrowej. W ustach słodko-cierpka, sporo estrowych nut fermentacyjnych, wrażenie kwaskowych winogron, zielonego jabłuszka. Finisz dość ostry, tytoniowy, dużo drożdży.
Brak w Polsce
25/25,5/25,5/7=83
Whisky blended stycznia 2025
Rock Island 21YO (46,8%)
Mieszanka starych whisky z destylarni: Jura, Arran i Highland Park plus coś z Islay. Aromat subtelny, delikatny, owocowy: zielone jabłko, morela, gruszka, lekka smolistość. W ustach dużo wosku, lekka nuta medyczna, słoność, śliwka w boczku. Finisz to przyjemne połączenie oleistości, woskowości z owocowością, zwłaszcza dużo jest jabłek, delikatnie cytrus i słodki słód. Przyjemna whisky.
W ofercie: Dom Whisky
26,5/26,5/27/7,5=87,5
Whisky single malt stycznia 2025
Glenallachie 17YO Mizunara & Oloroso (50%)
Limitowana edycja, finiszowana w beczkach z dębu mizunara oraz puncheon i hogshead po sherry oloroso. Aromat wiśni, czereśni, wędzonych śliwek, moreli, delikatna nuta kokosa, wytrawna czekolada. Smak cierpki, nawet ostry – tytoń, cygaro, imbir, wytrawna śliwka, kwaśne morele, wiśnie, orzechy włoskie. W finiszu jest słoność, delikatny pieprz, morele i śliwki, kwaskowe jabłka, rodzynki i słodka nutka wanilii, karmelu.
W ofercie: M&P
28,5/28,5/28/9=94
Whisky single grain stycznia 2025
Girvan 53YO That Boutique-Y-Whisky Company Batch 3 (41,5%)
Edycja licząca 278 butelek. W aromacie jest sporo kokosa, wytrawna czekolada, pralinki, rodzynki. W smaku tytoń, kokos, orzech włoski, lekka słoność. W finiszu cierpko, tytoniowo, skóra, słona i wytrawna czekolada.
Brak w Polsce
27/27,5/27/8=89,5
Whiskey irlandzka stycznia 2025
Waterford Peated Fenniscourt Edition 1.1 (50%)
Wypuszczona w serii Arcadian w 2022 roku jako ponad trzyletnia whiskey, poziom natorfienia 38 ppm. Jęczmień odmiany laureate pochodzi z farmy Fenniscourt i został zebrany w 2017 roku. Whisky leżakowana w kombinacji beczek z amerykańskiego i francuskiego dębu, m.in. Po słodkim winie Vin Doux Naturel i w dziewiczym dębie. W aromacie bardzo słodki torf, mineralność, prażone ziarno i wędzona śliwka. W ustach whiskey jest gorzka, korzenna, nuty ziela angielskiego, imbiru, gałki muszkatołowej i głóg. Finisz dość długi, ciekawy posmak wytostowanego ziarna, wędzona śliwka, rodzynki, ziemistość i mineraloność, lekka słoność, wypieczona skórka solonego chleba, mocny torf. Kolejna udana irlandzka torfowa whiskey.
W ofercie: Tudor House
25,5/25,5/25,5/7,5=84
Whiskey amerykańska stycznia 2025
Big Moustache (50%)
Limitowana edycja Tennessee Whiskey zabutelkowana z mocą 100 Proof, zestawiona z 14 beczek. Skład zacieru to: 80% kukurydzy, 10% żyta i 10% słodowanego jęczmienia. Fermentacja trwała trzy dni a świeży destylat został poddany filtracji przez węgiel drzewny zanim trafił do nowych beczek z amerykańskiego dębu na okres ponad trzech lat. Destylacja w Tennessee Distilling Group dla BBC Spirits. Aromat słodki, intensywny – syrop klonowy, słodkie śliwki, banany, mango, delikatna, przyjemna nuta wanilii. W ustach cierpkość i słodycz – wytrawna czekolada, nuty korzenne, śliwki z cynamonem w occie, kiszona limonka, pieprz. Finisz długi, korzenny – imbir, cynamon, wanilia, gałka muszkatołowa, do tego woskowość oraz śliwki w czekoladzie i nuty cytrusowe oraz słone, solankowe, przesuszające śluzówkę.
W ofercie: M&P
28/28,5/28/9=93,5
Bourbon stycznia 2025
Sweet Caroline Bourbon 2012 Finished in Rioja Wine Cask (58,1%)
Butelkowany w 2020 roku dla Malts of Scotland w liczbie 262 butelek. Aromat słodki, kukurydziany, czekolada z rodzynkami, nuta wanilii i kokosa, poziomki, maliny, jagody leśne. W ustach dużo słodyczy, zwłaszcza słodkich owoców lasu i wanilii, choć jest też cierpka nuta skóry, lekkiego tytoniu. Finisz jest nieco mdły, lawendowy, choć jest też w posmaku pewna słoność i cierpkość, jak hibiskus.
Brak w Polsce
27/27/26/7,5=87,5
Mezcal stycznia 2025
400 Conejos Joven Espadin-Tobala (38%)
Aromat dymu, wędzonych śliwek, pieczonych batatów. W smaku masa słodkich wędzonych śliwek, ale też nuta imbiru i pieprzu. Finisz słodki, soczysty, owocowy – brzoskwinie, morele, słoność, pieprzność, imbir, gałka muszkatołowa.
Brak w Polsce
28/28,5/28,5/9=94
Baijou stycznia 2025
Kao Liang Chiew Golden Star (62%)
Destylowane z długo fermentowanego w otwartych zbiornikach sorgo. Zapach wędzonego sera, kwaśnych owoców, octujących limonek, ale też słodki egzotyczny owoc, może kumkwat. W ustach bardzo słone, dużo wędzonego sera, długo leżakującego w popiele, ale też wędzona i wciąż kwaśna śliwka, jakby uwędzone ume. Finisz jest niesamowicie długi, ziemisty, słodko-cierpki, gorzko-słony. Stary wędzony ser długo pozostaje w ustach.
Brak w Polsce
28,5/28,5/29/9=95
Likier stycznia 2025
St Petroni Vermú Hibisco & Asente (15%)
Czerwony wermut na bazie białego wina albariño, macerowanych jest 29 botaników – galicyjski piołun i m.in.: liście laurowe, werbena cytrynowa, mięta, rozmaryn, tymianek, szałwia, melisa, skórki słodkiej i gorzkiej pomarańczy, miąższ cytryny, kwiaty hibiskusa, rumianek. Ma zapach czarnych oliwek, ziół prowansalskich, zwłaszcza tymianku, piołunu, werbeny. W ustach delikatnie taniczny, przyjemnie kwaskowy, słodka nuta suszonej śliwki i pomarańczy. Dużo cytrusów i hibiskusa w finiszu. Bardzo bogaty, ciekawy wermut.
Brak w Polsce
28,5/28/28/8,5=93
Odkrycie stycznia 2025
Matsui (Japonia)
Matsui Shuzo to spółka-matka destylarni Kurayoshi z miesta o tej samej nazwie w prefekturze Tottori na wyspie Honsiu. Japońskie tradycyjne alkohole, w tym shōchū, produkowali od 1910 roku, whisky to ich nowy produkt – w 2017 roku zainstalowali pierwsze alembiki, potem dodali kolejne, wciąż jest to jednak butikowy zakład. Do starzenia whisky wykorzystują m.in. beczki po winach, z dębu mizunara czy drewna wiśniowego sakura. Matsui to też marka ich whisky (butelkują też pod markami Kurayoshi i Tottori) torfowej i nietorfowej, wciąż młodej, ale bardzo dobrze rokującej na przyszłość.
W ofercie: M&P
Lektura stycznia 2025
Ivo Świerblewski „Wino po ludzku” (Znak)
Wiedza nie wykracza poza klasyczne podręczniki winiarskie, jest to trochę ponad ABC dla początkujących, jest jednak rzetelnie podana w stylistyce młodzieżowej. Ivo Świerblewski adresuje swój przekaz do świeżaków, a nie koneserów. Czyta się ją lekko, bo autor niejako prowadzi czytelnika za rękę, edukując z rozwagą, choć językiem jaki bardziej pasuje do postu na Facebooku, niż na drukowane karty książki, wydanej w dodatku w renomowanym wydawnictwie Znak.
W ofercie: Znak