peruwiański bitter, doskonały dodatek do najbardziej popularnego w Peru drinka, pisco sour. W smaku bardziej owocowy, mniej gorzki i chininowy, niż produkowana na Trinidadzie Angostura. Na Chuncho składa się ponad 30 różnych nasion, ziół, korzeni, kory i kwiatów z peruwiańskich lasów – w tym egzotycznych liści Quina i Sarrapia, które widnieją w godle na sztandarze Peru. Z łatwiejszych do rozpoznania dla Europejczyka składników, znajdziemy tu przede wszystkim korę cynamonową oraz aromat wiśni. Składniki są macerowane w  pisco, a następnie likier trafia na sześć miesięcy do dębowych beczek. W Peru używany nie tylko do drinków, ale też do sosów i marynaty mięs. Sprzedawany w małych butelkach 75 ml, moc – 40%.

Komentarze

Autor: Disorder

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail