Jak każdego roku na przełomie maja i czerwca, zgodnie z celebrowaną już w ponad 130 krajach tradycją, 30 maja odbył się Ardbeg Day – święto pochodzącej z wyspy Islay najbardziej dymnej, torfowej i złożonej whisky Szkocji. Ambasada Ardbega w Polsce, której siedzibą jest Whisky Bar 88 w Poznaniu, pomieściła ponad 500 zdeklarowanych pasjonatów tej kultowej whisky.
W tym roku świętowano 15 rocznicę powstania Komitetu Ardbega, zrzeszającego fanów marki i kultywującego jej dziedzictwo. Przede wszystkim jednak uczczono budzącą respekt 200 rocznicę powstania legendarnej destylarni Ardbeg, o której w swej „Biblii Whisky” światowy ekspert Jim Murray napisał: „Bez wątpienia najlepsza destylarnia na naszej planecie. Jeżeli istnieje doskonałość dla podniebienia, to tu ją znaleźliśmy”.
Zabawę uświetniły dwie wyjątkowe premiery: stworzonej specjalnie na dwustulecie jubileuszowej whisky Ardbeg Perpetuum oraz jedynego w swoim rodzaju rytuału serwowania i kosztowania whisky, tzw. Ardbeg Haar. Ardbeg Perpetuum to złożony single malt, zaskakująco łączący aromat smoły, sadzy i żywicy sosnowej, z nutami gorzkiej czekolady, melasy, czekolady mlecznej i przypraw z kremowymi nutami wanilii, owianymi bryzą morską.
Z kolei wyjątkowość Ardbeg Haar polega na wytworzeniu, w dosłownym znaczeniu, pitnej mgły z zawieszonych w powietrzu i przelewanych do szklanek mikro kropelek whisky. Dzięki wibrującym w specjalnych karafkach kryształom kropelki whisky stopniowo unoszą się nad powierzchnią a powstała mgiełka Ardbeg powoli przesuwa się w kierunku szyjki karafki, skąd można ją zebrać do szklanki i wypić. Jak wyjaśnia Bill Lumsden, dyrektor ds. destylacji i receptury whisky, „Mgła haar, która napływa od morza, jest znanym elementem życia na wyspie Islay, podobnie jak miękka woda i szlachetny torf, które wpływają na smak naszej whisky. Wierzymy, że w tym degustacyjnym rytuale udało nam się uchwycić istotę tego ulotnego zjawiska”.
Tegoroczny Ardbeg Day był więc zarówno hołdem dla dziedzictwa whisky Ardbeg jak i wybiegał, futurystyczną oprawą i nowym rytuałem, w jej nasyconą intrygującym i wyrazistym smakiem przyszłość.