Alkohole dnia, Spirits
arrack

Arrak

Arrak

Udostępnij:

inaczej arrack to pomimo zbliżonej nazwy zupełnie inny trunek niż arak (arack). Jego nazwa pochodzi od palmy Areka katechu rosnącej w Indiach, która często jest wykorzystywana do produkcji tego niezwykłego, trochę mdłego trunku. Arrak wytwarza się współcześnie przede wszystkim w krajach Azji – w Indiach, Pakistanie, Indonezji, Filipinach, bardzo popularny jest na Sri Lance, ale też w Japonii, a i w niewielkich ilościach w Europie: Niemczech, Szwecji i Finlandii. Najczęściej do jego produkcji wykorzystywane są mdłe kwiaty palmy kokosowej, które poddawane są fermentacji – w ten sposób uzyskuje się lekkie wino palomowe. Wino następnie poddawane jest destylacji, na tym etapie dodaje się także melasy lub destylatu z trzciny cukrowej, a w niektórych przypadkach może to być brandy owocowa czy nawet zbożowa wódka. Moc trunku waha się od 33 do 50%. Destylarnie na Sri Lance oferują wysokiej klasy Arrak starzony 15 i więcej lat w beczkach z drzewa Halmilla, który jest znakowany: VSOA, VX, Old Reserve i Extra Special. W Indionezji sprzedawany jest Batavia Arrak robiony z dodatkiem rumu z trzciny cukrowej. Produkowany na Filipinach Arrak Lambanog zwykle powstaje w wyniku destylacji wyłącznie kwiatów kokosowych, a już po destylacji dodaje się np. owoców mango lub cynamonu by poprawić mdły smak destylatu. Doskonały arrak powstaje na Jawie – z trzciny cukrowej oraz czerwonego ryżu, o potężnej mocy 50%, ale bardzo łagodny w smaku. Arrak ma smak zbliżony do rumu, nie jest jednak tak aromatyczny, są w nim nuty goryczy i opiakania, w zależności od gatunku możemy w nim odkryć też smaki tropikalnych owoców, tytoniu, a nawet prażonego jęczmienia.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.