tradycyjny likier, pity w Szwecji i Finlandii (tu pod nazwą punssi) od pierwszej połowy XVIII wieku. Nie należy mylić z ponczem, choć jest między nimi podobieństwo. Tradycyjnie punsch podawany był na ciepło i robiony na bazie przywożonego z Jawy arracku. Obecnie robiony jest także na bazie rumu. Tradycyjna receptura to: arrack, skórki cytrusowe (głównie cytryna i pomarańcze), przyprawy korzenne (przede wszystkim cynamon), liście herbaty, a także dużo cukru. Moc to zwykle 25-28%. Często dodawany był do wina. Dziś najczęściej jest podawany schłodzony w likierowym kieliszku, jest też składnikiem koktajli i wielu szwedzkich potraw, w tym zupy na punschu.


Produkowany w Szwecji co najmniej od 1733 roku, kiedy zaczęto sprowadzać z Jawy arrack. W XIX wieku popularny w całej Europie, a zwłaszcza w Anglii, obecnie jednak jest to typowo skandynawski, regionalny trunek. Produkowany przez kilka firm, w tym Pernod Ricard, który jest właścicielem sztandarowej szwedzkiej marki  Carlshamns Flaggpunsch. Marka Carlhamns obecna jest na skandynawskich rynkach od końca XIX wieku. Od 1917 roku marka należała do państwowego konglomeratu V&S – Vin & Sprit. Po prywatyzacji V&S w 2008 roku właścicielem Carlhamns Flaggpunsch został Pernod Ricard. Inne znane marki to szwedzkie: Facile Punsch, Trosa Punsch, Rommehed Punsch, Kronan Punsch czy fińskie: Cederlunds Caloric, Helmi Arrakkipunssi czy Hienoa Arrakkipunssia.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail