Punsch

tradycyjny likier, pity w Szwecji i Finlandii (tu pod nazwą punssi) od pierwszej połowy XVIII wieku. Nie należy mylić z ponczem, choć jest między nimi podobieństwo. Tradycyjnie punsch podawany był na ciepło i robiony na bazie przywożonego z Jawy arracku. Obecnie robiony jest także na bazie rumu. Tradycyjna receptura to: arrack, skórki cytrusowe (głównie cytryna i pomarańcze), przyprawy korzenne (przede wszystkim cynamon), liście herbaty, a także dużo cukru. Moc to zwykle 25-28%. Często dodawany był do wina. Dziś najczęściej jest podawany schłodzony w likierowym kieliszku, jest też składnikiem koktajli i wielu szwedzkich potraw, w tym zupy na punschu.


Produkowany w Szwecji co najmniej od 1733 roku, kiedy zaczęto sprowadzać z Jawy arrack. W XIX wieku popularny w całej Europie, a zwłaszcza w Anglii, obecnie jednak jest to typowo skandynawski, regionalny trunek. Produkowany przez kilka firm, w tym Pernod Ricard, który jest właścicielem sztandarowej szwedzkiej marki  Carlshamns Flaggpunsch. Marka Carlhamns obecna jest na skandynawskich rynkach od końca XIX wieku. Od 1917 roku marka należała do państwowego konglomeratu V&S – Vin & Sprit. Po prywatyzacji V&S w 2008 roku właścicielem Carlhamns Flaggpunsch został Pernod Ricard. Inne znane marki to szwedzkie: Facile Punsch, Trosa Punsch, Rommehed Punsch, Kronan Punsch czy fińskie: Cederlunds Caloric, Helmi Arrakkipunssi czy Hienoa Arrakkipunssia.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

1 komentarz do “Punsch”

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.