Wzorem dla tej skromnej publikacji jest sławny „Atlas świata wina” Hugh Johnsona i Jancis Robinson, którego ósma edycja właśnie ukazuje się po polsku nakładem wydawnictwa Explanator After Hours. Typografia, koncepcja graficzna są spójne z „Atlasem świata wina” i… tak naprawdę książka ta powinna stanowić dodatkowy rozdział, uzupełnienie polskiej edycji. Jako samodzielna publikacja pozostawia niedosyt, chciałoby się więcej informacji o samych winnicach, winiarzach, informacji praktycznych, tak by atlas ten mógł pełnić rolę przewodnika po polskich winnicach. Część poświęcona historii winiarskich regionów to liczne powtórzenia, które odnoszą się do sytuacji ogólnej w Rzeczpospolitej, od problemów politycznych, wojen, po uwarunkowania klimatyczne. Atutem są zebrane w ramkach ciekawostki z regionów.
Publikacja zapewne doczeka się wielu kolejnych wydań i zapewne zwiększy się jej objętość. Perspektywy jakie kreśli dla polskiego winiarstwa Mariusz Kapczyński nie pozwalają wątpić w rozwój. Świetnym odzwierciedleniem szans dla winiarstwa jest prezentowany w książce diagram „Klimat w Polsce 2021 w porównaniu do 1981”. Średnia roczna temperatura w Polsce w ostatnich dwóch dekadach wzrosła o 16%, liczba dni ciepłych (powyżej 25C) wzrosła o 33%, liczba dni zimnych (poniżej 0C) zmniejszyła się o 15%, okres wegetacji wydłużył się o 12%, maksymalne opady dobowe wzrosły o 19%, liczba dni z pokrywą śnieżną zmniejszyła o 29%, a najdłuższy okres suchy wydłużył się o 10%. Winogradnicy się cieszą, Polska ma szansę stać się regionem atrakcyjnym dla winorośli.