18 grudnia o godz. 20.00 odbędzie się kolejne spotkanie w cyklu Akademii Wina online, tym razem będą to wina z Katalonii, rześka, musująca Cava. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.
Picaire Brut
Cava stworzona z najlepszych gron z katalońskich winnic w Conca de Barberá. Wytrawna kompozycja szczepów macabeo (70%) i parellada (30%), dojrzewana w butelce 12-14 miesięcy. Delikatna żółto-słomkowa barwa, przyjemne, świeże, owocowe aromaty i eleganckie bąbelki, tworzą znakomite musujące wino, pasujące na wiele okazji.
Emerald Cava Brut
Najwyższej jakości cava, powstała na bazie selekcji tylko najlepszych gron parellada (70%) i macabeo (30%) z winnic w Conca de Barberá. Dojrzewała 16-18 miesięcy w butelce. Barwa przejrzysta, jasnozłota z zielonkawymi refleksami. Aromat owocowy łączący w sobie nuty cytrusów i jabłek, z delikatnym tostowym tłem. W smaku harmonijna, o bardzo przyjemnej strukturze i eleganckiej perlistości.