legenda polskiego przemysłu spirytusowego, najbardziej znana i ceniona przedwojenna marka, obecnie produkowana w Austrii. Firma powstała pod Lwowem we wsi Wybranówka w 1782 roku, a na początku XIX wieku została przeniesiona już do Lwowa. W 1810 roku ówczesny właściciel Leopold Maksymilian Baczewski uzyskał od władz austriackich Godło Cesarskiego Orła, które do dziś widnieje na etykietach oraz status „Cesarskiego i Królewskiego Dostawcy Dworu” – K.u.K. Hoflieferant. W 1833 roku w lwowskiej gorzelni zainstalowano jedną z pierwszych w Europie kolumn do destylacji ciągłej, wynaleziona dwa lata wcześniej przez Aeneasa Coffeya. W 1856 roku firmę odziedziczył prawnuk założyciela Józef Adam Baczewski, którego inicjały dziś zdobią wyroby firmy – J.A. Baczewski. Asortyment w tym czasie obejmuje zarówno wódki, jak i likiery czy brandy, a firma prowadzi eksport do wielu krajów, w tym do Kanady, Ameryki Południowej i Australii. Po 1918 roku firma działa nadal i staje się najbardziej znaną polską wódką. Niestety, 17 września lwowska fabryka zostaje zniszczona przez bombardowania Luftwaffe, a następnie rozgrabiona przez Rosjan. Tragicznie giną: Adam Baczewski, syn Henryka i Stefan Baczewski, syn Leopolda. Po 157 latach działalność przedsiębiorstwa na ziemiach polskich dobiega kresu. Dopiero w 1956 roku rodzina Baczewskich odzyskuje prawa do znaku towarowego oraz wspólnie z krewnym, Eduardem Gesslerem, wznawia produkcję w Wiedniu, opierając ją na cudem zachowanych przedwojennych recepturach. W Wiedniu, gdzie wcześniej firma miała swój oddział, powstaje destylarnia Alvater Gessler – J.A. Baczewski. Wśród sztandarowych produktów jest m.in. ceniona czysta wódka Monopolowa, na etykietach oprócz nazwiska Baczewskiego widnieje napis „Fondee 1782 Lwów”. Monopolowa to trzykrotnie destylowana wódka z ziemniaków, o smaku lekko przydymionym, ziemistym. Pierwszą próbę powrotu wódki Baczewski na polski rynek podjęto w 1992 roku w Starogardzie Gdańskim, gdzie na licencji produkowano wódkę koszerną J.A. Baczewski czy Piołunówkę Baczewski. Współpracę tę zakończono po inwestycji grupy Belvedere z marką Sobieski w starogardzki Polmos. W 2011 roku firma J.A. Baczewski zadecydowała o kolejnym powrocie na polski rynek, tym razem ze sztandarową Monopolową ze specjalnie zaprojektowanymi butelkami – tzw. kontówki – oraz etykietami w języku polskim. Ofertę poszerzono o wódki smakowe – doskonałą Jeżynówkę (38%) i również bardzo udaną Pomarańczówkę (38%) oraz gęsty likier jajeczny Ovovit (16%). Bardzo dobry, w stylu klasycznej jałowcówki, jest też Baczewski Gin. W 2015 roku wprowadzono na polski rynek trzy nowe smaki: Połunówkę (35%, zaskakująco intensywnie goździkowy smak), Wisniówkę (38%, w starym stylu, wytrawna, bez posmaku pestek) i Morelówkę (38%, bardzo słodka). Pełna oferta Baczewskiego nie jest dostępna w Polsce, a obejmuje gamę kilkunastu produktów, w tym m.in.: ceniony ziołowy likier Altvater, krupnik czy typowo niemiecki ziołowy Jägerndorfer Magenbitter.
We własnych zbiorach mam starą reklamę Nalewki Wiśniowej Baczewskiego a także fakturę z 1934 roku dla restauracji Stanisława Gruszki z Rozwadowa na zakup m.in. wiśniówki, rumu i starki.