Wydawnictwo Lonely Planet wskazało Meksyk jako trzecią, po Kubie i Grecji, najbardziej pożądaną destynację turystyczną 2017 roku. Jednak w głosowaniu barmanów z całego świata kraj ten zająłby zapewne pierwsze miejsce – bo właśnie w Meksyku odbędzie się tegoroczny finał konkursu World Class Competition. O złoty bilet na zawody ubiega się 13 polskich barmanów, a ich ostateczne starcie będzie można zobaczyć na żywo – w niedzielę, 21 maja (godz. 13:00 – 17:00), w warszawskiej Villi Foksal.
W krajowym finale warszawską scenę barmańską reprezentują: Karim Bibars i Dominik Mazur (Charlie), Sara Hamadyk (Bibenda Bar & Restaurant), Marcin Kruk (Kita Koguta), Janusz Lemiesz (Bar Koszyki), Jakub Magnuszewski (6 Cocktails) i Emil Oponowicz (Woda Ognista). Z Krakowa do finału zakwalifikowali się: Krzysztof Kalita (Kraina Szeptów), Andrzej Rachwalski (Z Ust Do Ust) i Tomasz Źródłowski (Mercy Brown). O bilet do Meksyku walczą także: Grzegorz Rathnau z Gdańska (Flisak 76′), Bartłomiej Wójcik z Łodzi (Restauracja Gronowalski) i Krzysztof Ciemiera z Osieku (alterMOLO). Polska już po raz trzeci w historii oddeleguje swojego reprezentanta do udziału w najbardziej prestiżowym konkursie barmańskim globu – World Class Competition. Na ostatniej prostej do zdobycia przepustki na światowe zawody rywalizuje 13 najlepszych, polskich barmanów z 5 miast: Warszawy, Krakowa, Gdańska, Łodzi i Osieku (woj. małopolskie). Zwycięzca zmierzy się pod koniec sierpnia w Meksyku z mistrzami sztuki barmańskiej z 60 państw. W majowym finale krajowych eliminacji do Diageo Reserve World Class Competition na zawodników czekają trzy konkurencje, z których jedna będzie otwarta dla publiczności. Przed uczestnikami challenge degustacyjny, w którym będą musieli rozpoznać nazwy i składniki trzech z 15 klasycznych koktajli. Polski akcent rywalizacji przyniesie konkurencja „The Journey”. Zadaniem barmanów będzie stworzenie receptur na koktajlową podróż z ich kraju pochodzenia – do Meksyku, z przystankiem na łyk ponczu. Szczególnie widowiskowo zapowiada się klasyczna barmańska konkurencja Against the Clock, czyli na czas – pod hasłem „Fast & Curious”. Zawodnicy staną przed wyzwaniem stworzenia od 3 do 6 koktajli w zaledwie 7 minut, przy czym ocenie podlegać będzie nie tylko sprawność, ale także technika, prezentacja, kreatywność i sam koktajl oraz sposób podejmowania gości.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail