19 listopada o godzinie 20.00 odbędzie się 74. spotkanie Akademii Wina Online, tym razem zawitamy do winnicy Joe Bastianicha gdzie spróbujemy win z Friulii we Włoszech. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.
Bastianich Friulano
Friulano to najbardziej typowy i ukochany, autochtoniczny szczep regionu Friuli. Uprawiany tu od setek lat, stanowi integralną cześć rodzimej kultury i kuchni. Bastianich Vigne Orsone to 100% tej znakomitej odmiany winifikowane i dojrzewane przez 7 miesięcy na osadzie w tankach ze stali nierdzewnej. Wino o intensywnych aromatach dojrzałej, soczystej gruszki i brzoskwiń, lekkiej mineralności i soczystej kwasowości. W ustach lekki posmak migdałów i czysty, długi finisz.
84,00 zł
Bastianich Schioppettino
Wino stworzone w 100% z ręcznie zbieranych gron lokalnej odmiany Schioppettino. Fermentacja alkoholowa i malolaktyczna zachodzi w kadziach ze stali nierdzewnej, następnie wino dojrzewa przez 7 miesięcy (połowa w stalowych kadziach, druga część w dużych – 3000L beczkach.) Barwa rubinowa z fioletowymi refleksami. Aromat delikatnych, czerwonych owoców, mocno podbity pikanterią – z wyczuwalnymi nutami pieprzu. W smaku gładkie, eleganckie, z ładnie zaznaczoną taniną i dobrym poziomem kwasowości. To lekkie w swej strukturze wino, jest świetne do przystawek, delikatnych mięs, dzikiego ptactwa i dojrzałych serów.
84,00 zł