Napisana przez Szweda, Henrika Mattssona (wspólnie z ojcem) „The world’s premier apple brandy”, to jedyna po angielsku obszerna publikacja przedstawiająca gatunki kalwadosu, metody produkcji, apelacje, dużych i małych producentów, a także kalwados w kuchni i w drinkach. Jest tu mapa, na której przedstawiono ponad sto firm produkujących kalwados, cydr i pommeau, jest też mapa zasięgu poszczególnych apelacji. Są podpowiedzi przydatne podczas degustacji, jakich smaków nabiera kalwados wraz z wiekiem, jest też „koło aromatów”, czyli zbiór najbardziej typowych dla trunku woni. Autor zamieszcza też krótką charakterystykę regionu – klimatu, gleby, upraw, gatunków jabłek typowych dla kalwadosu (w przypadku apelacji Domfrontais dochodzą gruszki), pisze o sposobach fermentacji i destylacji jabłkowego eau-de-vie.
Henrik Mattsson opublikował też skróconą wersję tej książki pt. „A small guide to the world’s premier apple brandy”.