Black Velvet

jedna z najbardziej znanych na świecie marek kanadyjskiej mieszanych whisky. Jej recepturę podobno opracował w 1951 roku Jack Napier, w wyjątkowość produkcji miała polegać na wspólnej destylacji wielozbożowego zacieru, nie na mieszaniu różnych destylatów. Whisky pod marką Black Label była jednak produkowana w Kanadzie jeszcze przed II wojną światową, i to ona wyznacza historię współczesnej marki. Mistrz kupażowania, Jack Napier, wprowadził słowo Velvet zamiast Label żeby podkreślić łagodność trunku. Wcześniej – w latach II wojny światowej – trunek był masowo dostarczany amerykańskiej marynarce wojennej, gdzie został ochrzczony jako Schenley’s Black Death (producentem była kanadyjska grupa Schenley Industries, whisky wytwarzano w Valleyfield, w stanie Quebec). Dzis właścicielem marki jest Constellation Brands, destylowana jest w Lethbridge, zmieniono też recepturę na bardziej wyrazistą, bardziej odpowiadającą oczekiwaniom klienta, który chce degustować czystą whisky a nie mieszać ją w drinkach. Zanim jednak trafila do Constellation Brands kilkakrotnie zmieniała właścicieli, należała m.in. do takich potentatów jak: Heublein i Grand Metropolitan (od 1997 Diageo), ale też do małej firmy Canandaigua Brands czy do Black Velvet Distilling Company w Toronto. Wersja podstawowa Black Velvet Deluxe (40%) sprzedawana jest bez podania wieku. To specyficzna mieszanka, surowy destylat kukurydziany mieszany jest z dwuletnią żytnia whisky, a potem trunek trafia na trzy lata do beczek z amerykańskiego dębu. Jest dość ziemista, ma aromat karmelu, w smaku nuty imbiru i cytrusów. Na rynek USA trafia trochę inna mieszanka Black Velvet (bez określenia Deluxe), miałem okazję próbować ją jeszcze z czasów gdy należała do Heublein, miała owocowy aromat i mało przyjemny „mineralny” smak, była to typowa mieszanka do drinków. Butelkowana jest dziś także wersja Black Velvet Reserve (40%). Jest to destylat ośmioletni, wprowadzony na rynek w 2004 roku, również o smaku pikantno-cytrusowym, ale ciekawszym aromacie, z nutą bakaliową. W 2012 roku wprowadzono pierwszą wersję smakową, Black Velvet Toasted Caramel, a rok później Black Velvet Cinnamon Rush. Black Velvet to pod względem wielkości sprzedaży whisky numer 2 rodem z Kanady, przegrywa z Crown Royal. W przeszłości dużym wydarzeniem były kampanie reklamowe tej whisky, z udziałem gwiazd ekranu jak: Cybill Shepherd, Telly Savalas, Larry Hagman czy George Burns.

SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.