Alkohole dnia, Spirits
single malt, whisky szkocka

Blair Athol

Blair Athol

Udostępnij:

choć whisky z destylarni Blair Athol w Reginie Highlands nie jest bardzo znana, to sama gorzelnia cieszy się ogromnym zainteresowaniem, rocznie odwiedza ją ponad 35 tys. turystów. Powody są co najmniej trzy – po pierwsze leży przy ruchliwej drodze A9 między Edynburgiem a Inverness, po drugie jest to piękne zabytkowe miejsce w wiktoriańskim stylu, a pokryte winoroślą kamienne budynki pochodzą z początku XIX wieku, po trzecie wreszcie jest tu centrum promocyjne bardzo popularnej blendowane whisky Bell’s, której Blair Athol jest ważnym składnikiem. Niemal cała produkcja tej destylarni, wynosząca rocznie ok. 2,5 mln litrów, trafia do mieszanek Bell’s, bardzo niewiele jest butelkowanych jako single malts, stąd też mało kto słyszał o whisky Blair Athol. A jest to trunek nadzwyczaj słodki, miodowy niczym likier, z nutami wrzosów i mandarynek. Gorzelnia powstała w 1798 roku, założyli ją John Steward i Robert Robertson, nazywała się wówczas Aldour (od pobliskiej rzeki Allt Dour. Obecną nazwę otrzymała w 1825 roku, kiedy nowym właścicielem został John Robertson. Rok później gorzelnię odkupił Alexander Conacher, a od 1860 roku kierowała nią Elizabeth Conacher. W 1882 roku gorzelnię kupił Peter Mackenzie, którego firma McKenzie & Co Distillers Limited założyła też destylarnię Dufftown. Produkcja trwała do 1932 roku, kiedy destylarnię zamknięto, nie na długo jednak bo już w 1933 roku przejął ją (wraz z aktywami Petera Mackenzie) Arthur Bell & Sons. Była to niewielka destylarnia, w której operowały tylko dwie pary alembików. W 1973 roku podwojono jednak moce produkcyjne. W 1985 roku majątek Bellów wykupiła Guinness Group, która następnie została wchłonięta przez koncern Diageo. Sławne centrum turystyczne wybudowano w 1987 roku. Najbardziej znany single malt z tej destylarni to wersja Blair Athol 12-letnia, wypuszczona w serii Diageo Flora & Fauna. Znakomita jest edycja w serii Rare Malts – Blair Athol 27-letnia cask strength, destylacja z 1975 roku, zabutelkowana z mocą 54,7%. Dostępne są też Blair Athol bez podania wieku finiszowana w beczkach po sherry oraz edycja single cask z 1995 roku.

Powiązane artykuły

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Alkohole dnia
sotol

Sotol z Durango, trzy odmiany agawy: texanum, cedrosanum, wheeleri. Zabutelkowany z mocą 43%. Marka należy […]

Degustacje
degustacje, whisky

18 grudnia Dom Whisky zaprasza o godz. 18.00 na degustację „Torfowa whisky – niejedno ma […]

Wydarzenia
rynek
TuttoFood 2026 w Mediolanie zapowiada rekordową frekwencję, rosnący udział zagranicznych wystawców oraz silną reprezentację międzynarodową, w tym sekcję Beverage i Mixology Experience.
Alkohole dnia
tequila

Delikatny aromat – słodycz miodu, ziemistość, delikatna nuta korzenna, cynamonowa, kwiatowa, różana, słodka morela, mango. […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.