Gorzelnia i pałac oraz zachowane czworaki przed II wojną światową należały do Elizy Mattcher, której spadkobiercy mieszkają dziś w Monachium. Jest tu oryginalna kotłownia z działającym piecem węglowym, stara kadź zacierna i również stara miedziana kolumna destylacyjna. Produkowany jest spirytus ze zbóż i ziemniaków. Obecnie produkowane jest ok. 80 tys. l miesięcznie. Po wojnie zakład należał do PGR, obecnie właścicielem jest pan Roman Cipkowski i jego firma Łyczek. Dwór wraz z parkiem wystawiony jest na sprzedaż.


Wieś Nielub w gminie Wąbrzeźno, na północ od Torunia, poza dworem, parkiem i gorzelnią jest tu mały cmentarz ewangelicki rodziny von Vogel (cztery krypty), do której niegdyś należały włości (najstarszy napis nagrobny, dla Karla von Vogel, pochodzi z 1875 roku). Park ma 0,7 ha i na jego terenie znajduje się staw. Stary folwark poza gorzelnią obejmował: kuźnię, oborę, owczarnię i stolarnię oraz budynki mieszkalne, ocalały trzy czworaki i jeden dwojak. Nielub był majątkiem rycerskim prawdopodobnie już w XIV wieku. Ród von Vogel zarządzał wsią do 1920 roku, potem do II wojny światowej wieś należała do Elizy Mattcher.
Na stronie internetowej gminy Wąbrzeźno możemy przeczytać: „Zespół dworsko-parkowy w Nielubiu złożony jest z dworu murowanego, z przełomu XIX i XX wieku, parku z różnogatunkowym drzewostanem i stawu. W zachodniej części dziedzińca dworskiego mieszczą się zabudowania gospodarcze z II połowy XIX wieku: gorzelnia murowana, kuźnia, obora, owczarnia i stolarnia. Od strony północnej, wzdłuż szosy, teren majątku otacza ceglany mur z tego samego okresu co zabudowania. Po przeciwnej stronie zespołu dworskiego usytuowane są pozostałości zabudowań folwarcznych – trzy czworaki i jeden dwojak. Od roku 1920 właścicielką zespołu dworskiego w Nielubiu była Eliza Mattcher. Posiadłość była dobrze zarządzana. W 1923 roku w majątku o powierzchni 1050 ha pracowało 75 pracowników stałych i 40 najemnych”.
Gorzelnia w Nielubiu jest jedną z ostatnich pracujących w tym regionie. Gdyby znalazł się nabywca pałacu, mógłby tu powstać bardzo atrakcyjny kompleks restauracyjno-wypoczynkowy, a czynna gorzelnia, nad która unosi się zapach drożdży, i która wciąż opalana jest węglem, z dymiącym kominem byłaby dodatkową atrakcją.

Na zdjęciach gorzelnia, folwark i dwór w Nielubiu

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Komentarze
Autor: Disorder

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail