23 września Krzysztof Piaseczny zorganizował degustację rumów z destylarni Savanna z Reunion. Jego gościem był Samuel Pitarch, dyrektor marketingu, który przedstawił siedem rumów i różne style rumów jakie powstają w Savanna.
Reunion to malutka wyspa na Oceanie Indyjskim, departament zamorski Francji. Rum i produkcja cukru stanowi najważniejszą gałąź gospodarki. Biorąc pod uwagę strome ukształtowanie terenu wyspy, 60-70% trzciny jest ścinane ręcznie przez drobnych plantatorów w okolicy.
Destylarnia Savanna powstała w 1876 roku. Zakład mieści się w Domaine Sucrier de Savanna. W 1916 roku właścicielami zostali Anatole Hugot i Frédéric de Villèle, wówczas było to z siedem kadzi fermentacyjnych i alembik. W latach 1948-1950 Emile Hugot zmodernizował destylarnię. W 1964 roku zbudowano leżakownię i zaczęto starzyć rumy. W 1982 roku Savanna kupiła nowoczesny zakład do produkcji lekkiego rumu w systemie wielokolumnowym. Do 1986 roku Savanna miała własną cukrownię Od 1992 roku produkcja rumu odbywa się przy cukrowni Bois-Rouge, należącej do tej samej grupy. Trzy lata później przeniesiono tu także leżakowanie i bardzo zwiększono powierzchnię do przechowywania beczek. Pod koniec lat 90. technologowie Thierry Grondin i Laurent Broc opracowali recepturę rumu grand arôme, który odniósł wielki sukces jako marka Lontan de Savanna. Grondin jest dzisiaj master blenderem firmy. W 2006 roiku narodził się bardzo wysoko estrowy styl HERR – High Ester Rum Reunion. Obecnie Savanna zatrudnia 30 osób, produkuje 300 hektolitrów rumu dziennie. Pracuje 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu podczas kampanii cukrowej, która trwa od lipca do listopada. Fermentacja odbywa się w ośmiu otwartych kadziach o pojemności 100 tys. l. Z 10 mln l rumu produkowanego każdego roku, 2,3 mln l trafia do beczek. Mają ok. 1000 beczek po 400 l, głównie z francuskiego dębu oraz pięć dębowych kadzi po 10 tys. l. Odparowanie na Reunion to ok. 8% rocznie.
Savanna produkuje rum melasowy, zwany traditional – to 24 godziny fermentacji, destylacja w dwudzistokolumnowym systemie do mocy 89%, mają lekki light rum – też 24 godziny fermentacji i odbiór z mocą 96%. Robią także bardzo aromatyczny rum grand arôme – 6-7 dni fermentacji z udziałem nie tylko specjalnych drożdży, ale też bakterii obecnych w vinasse, czyli płynnym produkcie ubocznym powstającym podczas produkcji etanolu z trzciny cukrowej (także z buraków cukrowych), destylacja w pojedynczej miedzianej kolumnie Savalle i odbiór z mocą 75%. Jest też wysoko estrowy rum oznaczany HERR, gdzie fermentacja trwa 10-15 dni z udziałem specjalnych kultur drożdży i bakterii, destylacja w alembiku do mocy w przedziale 60-70%. O ile do rumu traditional używa się 4 kg melasy na uzyskanie litra alkoholu, to do rumów grand arôme i HERR idzie 7 kg melasy na litr. W niewielkiej skali robią też rhum agricole z soku trzcinowego. Siostrzany zakład Sucrerie de Bois-Rouge dostarcza gorzelni czysty, świeży sok z trzciny cukrowej i melasę potrzebną do produkcji rumów.
Savanna Metis (40%)
Mieszanka rumów melasowych, jeden przez trzy lata dojrzewał w dużych dębowych kadziach z francuskiego dębu, drugi cztery lata w beczkach po koniaku. Zapach kakao, czekolady mlecznej z rodzynkami, śliwek w czekoladzie, karmelu, bananów. Smak nie tak słodki jak aromat – pralinki kawowe, przyprawy korzenne, egzotyczne drewno, lekka nuta ananasa. Finisz lekki, słodko-cierpki, słodki tytoń, słodka herbata, śliwki, morele, ananas.
22/23,5/22,5/7,5=75,5
Savanna Le Must (45%)
Dziewięć lat leżakowania w beczkach po koniaku, mieszanka rumów traditional i grand arôme. W zapachu kakao, pralinki, śliwki w czekoladzie, słodki miód melasowy, lekko kokos. W smaku ściągające, taniczne – słodka skóra, słodki tytoń, ale też kwaskowe śliwki, mirabelki i nuty herbaciane. W finiszu skóra, herbata, wiśnie i śliwki w czekoladzie, słona czekolada, lekka pieprzność.
25/26/26/7,5=84,5
Savanna Origne 1870 (50%)
Kupaż sześciu różnych rumów w wieku 10-16 lat traditional i grand arôme, leżakowanych w beczkach po koniaku i porto. Zapach śliwek, moreli, jabłek, octujących owoców, taniczność, nuty kwaskowego tytoniu. W smaku goryczka, cierpki tytoń, bardzo mocna czarna herbata, ściółka leśna, gorzkie zioła, jagody, mirt. Finisz ściągający, kwaskowy – octujące pomarańcze, cytryny, gorzka czekolada, lekka pieprzność.
28/28,5/28/8,5=93
Savanna Belgique Octopus Cask 989 (60,5%)
Rum z jednej beczki. To tylko rum traditional w wieku 12 lat, wydestylowany w 2011 roku, leżakowany w beczkach po koniaku i armaniaku Darroze 2010. Edycja liczy 681 butelek. Zapach słodkiego ananasa, śliwek, brzoskwini, kakao, czekolady z rodzynkami, lekko kokos. Smak bardzo cierpki – dużo ostrego tytoniu, słoność, słone śliwki, solony karmel, lukrecja, cynamon. W finiszu dużo cynamonu, pieprz, solony karmel, ananas.
26,5/27/26,5/8=88
Savanna Allemagne Moray Cask 25 (59,5%)
Mieszanka stylów traditional i grand arôme, rum leżakowany przez sześć lat w beczkach po koniaku, zabutelkowany na niemiecki rynek w liczbie zaledwie 768 butelek z jednej beczki. Zapach dość delikatny – miód, owoce tropikalne, lekki tytoń, owocowa herbatka, marakuja. Smak cierpki, taniczny, dużo nut herbacianych, fermentujący ananas, tytoń owocowy, pieprz. W finiszu pomarańcze, mandarynki, ananas, kora egzotycznego drewna, jak cumaseba, śliwki, tytoń, hibiskusowa herbata.
27/28,5/28,5/8,5=92,5
Savanna L’Absolu 2024 (58%)
W skład kupażu wchodzą rumy starzone 10, 13, 15 i 17 lat w różnego rodzaju beczkach. Edycja limitowana i liczy 2500 butelek. Zapach tytoniu, orzechów włoskich, suszonych śliwek, suszonych moreli, kokosa. Smak bardzo cierpki i taniczny, suszone, cierpkie banany, dużo ostrych przypraw korzennych – pieprz, ziele angielskie, bardzo taniczna wytrawna czekolada. Finisz potężny – taniczny, tytoniowy, gorzka herbata, hibiskus, pieprz.
27,5/28,5/28/8,5=92,5
Savanna HERR 57 2023 Limited Edition HR04.20 (57%)
Destylacja 2019, tylko 2700 butelek, poziom estrów to 1600 g/hlap. Zapach wędzonego, starzonego sera, lakieru, ananasa. W smaku cierpkość, lakier, wędzony ser owczy, wędzone marynowane ananasy. Finisz bardzo długi – ananasowa słodycz, potem nuty cierpkie, wędzone sery, śliwki w occie, przyprawy korzenne, pieprz, sól.
28,5/29,5/29/9=96