doskonały gin destylowany przez gorzelnie whisky Bruichladdich, jedyny gin destylowany na wyspie Islay, znanej z bardzo torfowych aromatów produkowanych tu trunków. Do jego produkcji użyto używamy dziewięciu klasycznych aromatów ginu, poza jagodami jałowca są to m.in.: lukrecja korzeń irysa, dwie odmiany kory cynamonowej, nasiona kolendry, skórka pomarańczy, skórka cytryny, arcydzięgiel oraz dodano 22 rośliny występujące w lasach Islay, rosnące dziko i ręcznie zbierane, są to m.in.: dzikie jagody jałowca, czarny bez, kilka odmian dzikiej mięty, liście brzozy, ożanka, woskownica i wiele gatunków kwiatów. Destylowany w specjalnym aparacie Ugly Betty, będącym połączeniem alembiku i kolumny rektyfikacyjnej, to pokraczne miedziane urządzenie powstało w 1955 roku i – jak piszą obecni właściciele Ugly Betty – „kluczem dla stworzenia projektu była brzydota”. Gin Botanist jest jednak artystycznym dziełem sztuki destylacji, w zapachu leśne aromaty, w smaku lekka słodycz kwiatów, całość harmonijnie skomponowana. Moc – 46%.