Przy rytmie brazylijskiej samby, w towarzystwie uroczych tancerek, w winebarze Winsky, 3 grudnia odbyła się prezentacja pięciu brazylijskich win marki Vinicola Aurora.
Winnica Aurora powstała przy granicy z Urugwajem, na zboczach Serra Gaucha w 1875 roku, założona przez włoskich emigrantów. Góry i park naturalny, do tego morze, tworzą specyficzny mikroklimat. Bazaltowe gleby, nie ma tu dużego nasłonecznienia, stąd spora kwasowość win. Winogrona są ręcznie zbierane. Firma Aurora działa jako spółdzielnia wielu winiarzy i są największym producentem win w Brazylii. Zrzeszają 1100 winiarzy, rocznie zbierają ok. 55 mln kg winogron. Mają też swój oddział w Urugwaju.
Na początek było wino Aurora Varietal Chardonnay 2015 (11,5%) – delikatne, kwiatowe, cytrusowe, o dużej kwasowości. Następnie cztery wina czerwone. Aurora Varietal Cabernet Sauvignon 2015 (12%) ma sporą kwasowość i jest mało taniczne. Dużo porzeczki w aromacie – owoce i liście. Aurora Varietal Pinot Noir 2013 (12%) w aromacie prezentuje dużo wiśni, w smaku zaś wiśnie i waniliny oraz orzechy laskowe. Wina z linii Reserva przez 12 miesięcy leżakują w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Aurora Merlot Reserva 2015 (12,5%) to w nosie bardzo dużo owoców – maliny, truskawki, wiśnie, a w smaku suszone śliwki, powidła, spora kwasowość i trochę wanilin. Aurora Cabernet Sauvignon 2015 (13%) w aromacie ma trochę papryki, a nawet grzybów, smak owocowy, ale także z nutami zielonej papryki, sporo tanin, ziarna kawy, waniliny.
Partnerem spotkania była firma Martina, przedstawiciel wyłącznego Imortera win Aurora, firmy Bordopol. Prezentację prowadziły Martina Jackowicz-Bochenek i sommelier Krystyna Bachman.