Brugerolle

firma została założona w 1847 roku przez Jeana i Étienne Brugerolle w Matha, w samym sercu regionu Fins Bois. Lata świetności przypadały na przełom XIX i XX wieku, kiedy firmą zaczął zarządzać Leopld Brugerolle. Od 1905 roku koniaki firmy były eksportowane do USA, a lata 20. i 30. XX wieku to okres licznych złotych medali na międzynarodowych wystawach. Dziś firmą zarządza Claude Brugerolle, to już piąte pokolenie rodziny, choć tak właściwie powrót na rynki nastąpił głównie dzięki inwestycjom w nowe urządzenia, dopiero w 2002 roku. Styl ich koniaków to kwiatowość i owocowość, z dużym wpływem beczek na ostateczny smak. Specjalizują się w limitowanych, dopieszczonych edycjach z własnego regionu Fins Bois. Wersja VS Le Clocher jest nietypowa bo do odleżakowanych eau-de-vie z Fins Bois dodano trochę młodych koniaków z Grande Champagne, co pozwoliło przełamać owocowość ostrzejszymi nutami tytoniu czy nawet ziół, pojawia się także słodycz lukrecji. VSOP jest kwiatowy, elegancki, typowy dla Fins Bois. Natomiast sprzedawany w karafkach Aigle d’Or do owocowości dołącza nuty charakterystyczne dla długo leżakującego destylatu – czekolada, wanilia, tytoń, nawet czarny pieprz.

SONY DSC

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.