Na tegoroczny festiwal whisky na Islay destylarnia Bunnahabhain przygotowała – podobnie jak w roku ubiegłym – zestaw trzech whisky Fèis Ìle. Udostępniono także specjalne zestawy degustacyjne zawierające próbki każdej z whisky wraz z kodami QR, które umożliwiają wirtualną wizytę w destylarni, a także wizytę 3D w magazynie 9 Bunnahabhain – na trzech filmach każdą z whisky przedstawia master distiller Brendan McCarron.
Sprzedaż w Polsce dwóch z trzech whisky (Canasta Cask i 1998 Manzanilla) prowadzi BevWorks, wyłączny dystrybutor marki. Bunnahabhain jako jedyna ze wszystkich destylarni na Islay umożliwia degustację tegorocznych Fèis Ìle równolegle w Polsce.
Inauguracja whisky w destylarni Bunnahabhain odbędzie się podczas Feis Ile, 2 czerwca. Także w Polsce od początku czerwca planowane są liczne spotkania degustacyjne z limitowaną edycją whisky.
Bunnahabhain Fèis Ìle Canasta Cask Matured (51,2%)
Whisky leżakowała w beczkach po sherry Canasta. Jest to sherry typu cream, czyli połączenie wytrawnej oloroso i słodkiej pedro ximenez. Intensywny zapach wędzenia, torfu, śliwek wędzonych, orzechów włoskich, miodu. W smaku słód, miód, przyprawy korzenne, chilli, czerwona papryka, śliwki, wędzone śliwki, orzechy. W finiszu słód, gorzkie kakao, chili, nuta słona, nuta kwaskowa, kwaśne marynowane limonki, pomarańcze.
27/27/27/7,5=88,5
Bunnahabhain Fèis Ìle1998 Manzanilla Cask Finish (52,3%)
Whisky najpierw leżakowała w beczkach z amerykańskiego dębu, a potem była finiszowana w beczkach po wytrawnej, słonej sherry manzanilla. Zapach orzechów włoskich, lekko słono, drożdżowo, ciasto drożdżowe, śliwki, wędzone śliwki, dym. W smaku dym, wędzone śliwki, wędzona pigwa, czarna porzeczka, czarny bez, migdały. W finiszu jest nuta curry i chili, jest czekolada, jest mokka, są wiórki kokosowe, do tego kwaśne jabłka oraz świetnie komponująca się słoność, jak czekolada z solą morską.
27,5/27,5/27,5/8=90,5
Bunnahabhain Fèis Ìle17YO Triple Cask Móine (52,6%)
Whisky leżakowała w trzech różnych beczkach – po bourbonie, po sherry oloroso i po rumie. Zapach mocno torfowy, wędzony ser, wędzone suszone wiśnie, rodzynki. W smaku masa torfu, medyczność, apteczność, sól i bakalie – rodzynki, orzechy włoskie. Finisz bardzo wytrawny, cierpki, medyczny, dużo torfu, dymu, smoły, soli, zielone szyszki, chmiel.
26/26,5/26,5/7,5=86,5