Calvados

Najlepsza na świecie jabłkowa brandy. Wojciech Młynarski śpiewał: Calvados to coś więcej niż trunek – to sposób bycia. Wyrabiana w Normandii i nazwa kalwadosu jest prawnie zastrzeżona. Zaczęto go produkować w XVI wieku, obecnie robiony jest z normandzkich jabłek, a producenci korzystający z tej nazwy objęci są kontrolą appellation contrôlée. Starzony w dębowych beczkach. Oznaczenia na etykietach określają wiek kalwadosu. Fine, Trois étoiles czy Trois pommes to kalwadosy dwuletnie, odpowiednik trzech gwiazdek. Dalej mamy trzyletnie: Vieux lub Réserve. Czteroletnie oznaczane są: V.O., Vieille Réserve czy V.S.O.P. Wreszcie powyżej sześciu lat: Extra, X.O., Napoléon, Hors d’Age albo Age Inconnu. W polskich sklepach można dostać wiele odmian kalwadosów, najbardziej popularne to Boulard i Père Magloire, zaś do najdroższych należą kalwadosy z całym jabłkiem wewnątrz butelki. Ciekawostką jest polski winiak jabłkowy (z napisem calvados na butelce), który w ostatnich latach przestał być produkowany– Złota Jesień – zupełnie przyzwoity trunek, choć rzecz jasna nie porównywalny z oryginalnymi francuskimi Kiedyś był też jabłkowy winiak Złota Reneta (obecnie występuje tanie wino o takiej nazwie) oraz – nigdy nie piłem – Ognisty Ptak. W hipermarketach sieci Carrefour można tanio kupić calvados Victor Fauconnier, ale nie dajcie się nabrać – ma nieprzyjemny zapach cydru (sfermentowanych jabłek), a w smaku jest gorzki. Nie jest to jakiś podły trunek, ale na pewno nijak się ma do markowych calvadosów.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.