Wydarzenia
baijou, destylarnie, rynek, whisky

Camus inwestuje w chińską whisky

Znany producent koniaku, Camus, wraz z producentem baijou Gujinggong rozpoczęli budowę destylarni whisky o wartości 30 mln USD w Bozhou w Chinach. Nowy zakład będzie produkował whisky, która łączy chińską
Camus inwestuje w chińską whisky

Udostępnij:

Znany producent koniaku, Camus, wraz z producentem baijou Gujinggong rozpoczęli budowę destylarni whisky o wartości 30 mln USD w Bozhou w Chinach. Nowy zakład, zlokalizowany w prowincji Anhui, będzie produkował whisky, która łączy chińską wiedzę w zakresie fermentacji i intensywności aromatu, wiedzę na temat szkockich destylacji oraz doświadczenie starzenia i mieszania koniaku. Budowa rozpoczęła się 21 listopada, a rozpoczęcie produkcji zaplanowano na 2025 roku.

Dwie dekady temu Camus rozpoczął internacjonalizację chińskiego baijou poprzez partnerstwo dystrybucyjne z firmą Kweichow Moutai, która jest częścią portfolio Spirit of China francuskiej grupy. Celem Camus jest uczynienie baijou jednym z trzech najwyższej jakości alkoholi na świecie, obok koniaku i whisky. W kwietniu 2021 roku Camus nawiązał współpracę z chińską firmą Shede Spirits, aby stworzyć nową globalną markę baijou.

Powiązane artykuły

Wydarzenia

Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]

Wydarzenia
rynek

Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]

Wydarzenia
bourbon, destylarnie, rynek, whiskey amerykańska

Świat obiegła niespodziewana wiadomość, gigant amerykańskiej whiskey, należąca do Suntory Global Spirits destylarnia James B. […]

Wydarzenia
prawo, rynek

18 grudnia prezydent Karol Nawrocki zawetował dwie ustawy istotne dla branży alkoholowej – zwiększającą podwyżki […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.