Caña Brava

rum z Panamy, z Los Cabras Distillery. Master distillerem jest Francisco „Din Pancho” J. Fernandez, który przez 35 lat robił rum na Kubie. W 1993 roku założył destylarnię na Panamie, ale chwali się, że receptura jest kubańska. Los Cabras Distillery jest w miejscu, w którym od 1919 roku działał młyn trzciny cukrowej. Na rum Caña Brava fermentowana jest melasa, zrobiona z trzciny cukrowej z regionu Herrera. Do destylacji wykorzystywany jest bardzo stary amerykański miedziany aparat Copper & Brass Works z 1922 roku. Po destylacji alkohol ma 92-94%. Przed zabeczkowaniem moc jest obniżana do 75%, a następnie alkohol trafia do beczek z nowego amerykańskiego dębu na 18-24 miesięcy. Potem kolejny raz obniża się moc, tym razem do 49%, a rum trafia do beczek po bourbonie oraz po Tennessee whiskey na kolejnych 12-24 miesięcy. Potem rum jest blendowany, przy czym najmłodszy ma minimum trzy lata i trzykrotnie filtrowany: przez węgiel, celulozę i przez wychłodzenie. Rum butelkowany jest z mocą 40 lub 43%, nie jest dodawany karmel, filtracja pozwala uzyskać klarowną barwę. Aromat jest bardzo słodki, trzcinowy, nieco landrynkowy, ale też kwiatowy (akacja). W ustach zarówno słodki, jak i cierpki, szorstki.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.