Seria młodych mezcali od małych producentów, dwukrotnie destylowanych w miedzianych kotłach lub – jeszcze bardziej tradycyjnie – w glinianych misach, z różnych odmian agawy i w różnych miejscach. Projekt Los Siete Misterios (Siedem Tajemnic) wystartował w 2010 roku jako wspólne przedsięwzięcie kilku destylatorów z okolic Oaxaca, celem wspólnego eksportu i promowania kultury konsumpcji mezcalu.

Cała kolekcja to osiem różnych mezcali, spróbowałem pięciu z nich.

Los Siete Misterios Tobala (53%) destylowany w glinianych misach w Sola de Vega w 100% z agawy tobala, wyprodukowany w 2013 roku, 132 butelki, destylował Don Eleuterio Ogarrio. Ma delikatny aromat: kwiaty, trawa, ale też ser pleśniowy. W ustach jest zaskakująco ziołowy – i majeranek, i rozmaryn, i sosna, żywica. Nigdy nie miałem w ustach podobnego do tego mezcalu. Zaskakujący i dobry!
4.5

SONY DSC

Los Siete Misterios Doba-yej (45%) destylowany w alembiku w Santiago Matatlan w 100% z agawy espadin doba-yej, wyprodukowany w 2015 roku, 1672 butelki, destylował Don Mario Lopez. W aromacie ziemistość, dym, surowe ziemniaki, a w ustach ziemniaki przypalone w ognisku. Finisz bardzo przyjemny, zaskakująco słodki, miodowy.
4

SONY DSC

Los Siete Misterios Espadin (49,5%) destylowany w glinianych misach w Sola de Vega w 100% z agawy espadin, wyprodukowany w 2014 roku, 408 butelek, destylował Don Fermin Arrazola. W aromacie rzodkiew, trochę chrzanu, kalarepka, trochę smolistości. W ustach rześki, nadal bardzo czuć kalarepę, w finiszu miodowa słodycz, ale też pikantność wasabi. Absolutnie niezwykły!
5

SONY DSC

Los Siete Misterios Coyote (47%) destylowany w glinianych misach w Sola de Vega w 100% z agawy coyote, wyprodukowany w 2014 roku, tylko 84 butelki, destylował Don Jose Cruz. W aromacie znów rzodkiew i chrzan, ale też ćwikła, surowy ogórek. W ustach – cóż za niesamowita zmiana – ogórek wprawdzie nadal czuć, ale dominuje zielony melon! W finiszu trochę słodkiej kawy z mlekiem, no i miód, posmak pozostaje bardzo miodowy, to miód iglasty, leśny. Znów wspaniały mezcal.
5

SONY DSC

Los Siete Misterios Pechuga (48,5%) destylowany w alembiku z agawy espadin, wyprodukowany w 2013 roku, tylko 24 butelki na cały świat!, destylował Don Celso Martinez. W aromacie egzotyczne owoce: banany, mango, ananas, melon. W ustach: banany i awokado. Do tego wiśnie w finiszu. Niesamowite. Czy to jeszcze mezcal?
5

SONY DSC

Który z nich najlepszy? Bardzo trudno powiedzieć, są tak nietypowe, tak niezwykłe. Jeśli muszę wskazać, to Coyote, ale każdy z ostatnich trzech zasługuje na złoty medal.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail