znana marka winiarska z Montalcino. Winnice należą do Elisabetty Gnudi Angelini, która poza Caparzo ma jeszcze posiadłości Borgo Scopeto i Doga Delle Clavule, łącznie 90 ha winnic obsadzonych szczepami: sangiovese, cabernet sauvignon, syrah, merlot, colorino czy chardonnay. Produkowane są tutaj wina: Brunello di Montalcino, Brunello di Montalcino Riserva, Rosso di Montalcino, Sangiovese i Chardonnay IGT Toscana. W ofercie mają grappy białe: di Brunello, di Chardonnay i di Chianti, a także starzoną Grappa Riserva. Grappy powstają z własnych wytłoczyn pozostających po produkcji win w cenionej Distilleria Fratelli Brunello, zakładzie działającym od 1840 roku w Montegalda w rejonie Veneto.
Caparzo Grappa di Brunello (41%) to biały destylat, wyprodukowany z wytłoczyn winogron sangiovese, wykorzystanych do produkcji wina brunello. Produkowana od 1980 roku. Aromat wiśni, śliwek. Smak bardzo słodki, śliwkowy. W finiszu – zioła, topinambur, pestki słonecznika, powidła śliwkowe. Caparzo Grappa Riserva (43%) to mieszanka białych i czerwonych winogron, destylacja w 2005 roku w tradycyjnych aparatach kotłowych do jednokrotnej powolnej destylacji zwanych caldaiete, dwa lata dojrzewania w małych dębowych beczkach. Aromat ziół, orzechów włoskich, skórek jabłek, lukrecji, anyżu. W smaku dużo anyżu, ziarna słonecznika, mięta, lukrecja. Finisz cierpki, skóra, tytoń, wiśnie, śliwki, dużo mięty, wanilia.
W Polsce wina i grappy Caparzo dostępne są w ofercie M&P.