rodzinna firma z Conegliano w regionie Veneto, niedaleko słynącego z produkcji prosecco Valdobbiadene. Mają swoje winnice, winiarnię i destylarnię. Przodek obecnych właścicieli, Antonio Carpenè (1838-1902) był znanym naukowcem, chemikiem i enologiem, jednym z pierwszych producentów win musujących w regionie, autorem wielu publikacji z tej dziedziny. W 1868 roku zaczął wytwarzać własne wina, a osiem lat później był współzałożycielem pierwszej szkoły enologicznej we Włoszech. W 1880 roku powstała destylarnia Carpené Malvolti, wyposażona w szarentejskie alembiki, robiła brandy oraz grappę. Obecnie firmą zarządza czwarte i piąte pokolenie spadkobierców Antonio Carpenè. Profil firmy nic się nie zmienił. Podstawę stanowią wina musujące – robione metodą tradycyjną i Charmata. Mają kolekcję grappy prosecco w różnym wieku, a także brandy. Do leżakowania używają francuskiego dębu.