producent koniaków, firma powstała w 1811 roku w St. Jean D’Angely, jej założycielem był Jean-Babtiste Chabasse, z zawodu flisak, który zaczął kupażować własne koniaki. W następnych latach firma pozostawała w rodzinnych rękach, nie butelkowała jednak własnych trunków, lecz dostarczała koniak większym producentom do ich zestawów. Pierwszy ich koniak z nazwiskiem rodziny na butelce pojawił się dopiero w 1993 roku, zaś dwa lata później powstała marka Bowen, która nosi nazwisko prababki obecnego właściciela. Specjalnością firmy są lekkie koniaki, głównie z winogron szczepu ugni blanc z regionów: Fins Bois, Grande Champagne i Borderies, leżakujące w beczkach z dębu z Limousin. Pod marką Chabasse podstępne są koniaki: VS de Luxe, VSOP, Napoleon oraz wyśmienite, bardzo złożone i pięknie pakowane: XO, XO Exception i XO Impérial, a także Pineau. Dla kolekcjonerów firma ma też pojedyncze butelki koniaku Baccarat, który sprzedawany jest w cenie 6000 euro.