Jedna z najlepiej sprzedawanych whisky, dostępna na wszystkich kontynentach. W skład podstawowej wersji Chivas Regal 12YO wchodzi 40 rodzajów whisky słodowych i zbożowych. Najmłodsza leżakuje 12 lat, najstarsze podobno 25. Trzon mieszanki stanowią whisky z regionu Speyside, m.in. z destylarni Strathisla, która jest swego rodzaju wizytówką marki. Marka w sposób bezpośredni odnosi się do braci Jamesa i Johna Chivas, urodzonych w drugiej dekadzie XIX wieku. Pochodzili z wiejskiej wielodzietnej rodziny, ale udało im się znaleźć pracę u sprzedawcy alkoholi w Aberdeen, a z czasem samodzielnie poprowadzić biznes jako Chivas Bros. Drugi człon nazwy nawiązuje do królewskiego przywileju, od 1843 roku Chivas mogli dostarczać whisky na dwór królowej Wiktorii. W 1949 aktywa Chivas Bros przejęła grupa Seagrams, obecnym właścicielem marki jest Pernod Ricard. Klasyczna wersja Chivas Regal ma słodki, miodowy aromat, lekko różany i ziołowy. W smaku jak tost z marmoladą, także miód, orzechy laskowe, w finiszu przechodzi to wszystko w smak toffi. Wersja Chivas Regal 18YO to w aromacie suszone owoce, rodzynki, w ustach gorzka czekolada, kawa, lekko przypieczony, rozgrzewający, finisz przyjemny z czekoladowym akcentem. Wersje whisky Chivas jakie można znaleźć na światowych rynkach to także edycje: 10YO, XV (piętnastoletnia, finiszowana w beczkach po koniaku), 25YO, Extra (kilka edycji, każda finiszowana w innych beczkach), czy Ultis, będąca mieszanka wyłącznie whisky słodowych.