27 listopada odbyła się degustacja okowit chorwackiej marki Wise Grus. Żurawie na etykietach nawiązują do herbu i historii miasta Daruvar, gdzie jest destylarnia. Na Bałkanach owocowe okowity nazywane są rakija.
Używają lokalnych owoców, które są mielone, a w przypadku owoców pestkowych pozbawione pestek. Podczas fermentacji destylarnia zwraca uwagę na temperaturę. Drożdże w niższych temperaturach wytwarzają więcej estrów, które nadają owocowy aromat. W związku z tym selekcji drożdży dokonano także pod kątem ich tolerancji na niższe temperatury zacieru. Zastosowanie drożdży o takich właściwościach umożliwia prowadzenie fermentacji w niższych temperaturach, w celu uzyskania lepszego aromatu i zachowania aromatów owocowych.
Destylarnia Wise Grus wyposażona jest w tradycyjny miedziany kocioł, deflegmator i moduł do rektyfikacji. Destylacja jest jednokrotna.
Wise Grus Premium Apricot Brandy (40%)
Zapach bardzo soczysty, dojrzałych moreli, powideł morelowych, polnych kwiatów, z lekką nutą jagód, poziomek, pieprz ziołowy, dużo cytrusów, grejpfruta, nuta migdałów, lukrecji, anyżu. W ustach rześka, słodko-cierpka, z nutką anyżową także w smaku, hibiskus, kwaskowy tytoń, wyraźnie morele. W dość długim finiszu są nuty leśne – igliwia, żywicy i cierpkie owoce, anyż. Ciekawe i smaczne.
27,5/27,5/27,5/7,5=90
Wise Grus Premium Peach Brandy (40%)
Zapach słodko-kwaskowy – brzoskwinie, morele, gruszki w zapachu, kwaskowe, wczesnego zbioru, ale też przecier brzoskwiniowy. W ustach bardzo dużo dobrych, słodkich brzoskwiń, nektarynek, bardzo smaczne i soczyste. Finisz też jest soczysty, jest sporo nut mineralnych, lekko gorzkawa nutka pestki owocu i słodycz brzoskwini.
26/27/27/7,5=87,5
Wise Grus Premium Williams Pear Brandy (40%)
Słodki zapach gruszki, miąższu słodkiej gruszki, jest też lekka nuta pestki, liści, anyżu – jak w grappie. W smaku słodka, dojrzała, soczysta i smaczna gruszka, nie czuć mocy alkoholu. Finisz słodko-kwaskowy, a nawet goryczkowy, przyjemnie owocowy, na końcu mineralny, słodki, lekko miodowy, a jeszcze koper.
26/26/26,5/7=85,5
Wise Grus Premium Snow Pear Brandy (40%)
Ręcznie zbierane gruszki ze starej i rzadkiej odmiany tepka, rosnącej głównie w górach. W zapachu pomieszanie owocowej słodyczy i lakieru, odżywki do paznokci, intensywne nuty fermentacyjne. W smaku słodycz, kwaskowość, wytrawność, lekka nuta tytoniowa, orzech włoski, jabłka, persymona. Bardzo ciekawe. Finisz średnio długi, cierpki – hibiskus, kwaskowe jabłka i gruszki, morele, wosk, propolis.
23/26,5/26,5/7=83
Wise Grus Premium Quince Brandy (40%)
Przyjemny, czysty zapach pigwy – nuty kwiatowe, miodowe, woskowe, propolisowe, pączki z nadzieniem różanym. W smaku jest słodka nutka warzywna – marchew, seler, pieruszka, dużo słodkiej pigwy, miód, ale też cierpkość, goryczka, dzika róża. W finiszu soczyste owoce, woskowość, lomonka, rześkość. Pięknie oddany charakter pigwy.
28/28/28/8,5=92,5
Wise Grus Premium Grape Brandy (40%)
Winogrona odmian graševina i chardonnay. Zapach słodki, owocowy (jabłka, gorzkawa śliwka), lekko drożdżowy, mineralny. W smaku cierpkość, nuty kwaśnego jabłka, kwaśnych winogron, kwaśnych śliwek, moreli, agrestu, białej porzeczki, mineralność, ziemistość, migdały. W finiszu kwaskowe, nuty cytrusowe i kwaśne jabłka, gruszki, winogrona, delikatna słoność i mineralność, lekka nuta anyżu.
25,5/26,5/25,5/7=84,5
Wise Grus Grape Brandy Barrique (40%)
Brandy z odmian graševina i chardonnay, leżakowanie w slawońskim dębie. Zapach lekki – polne kwiaty, siano, migdały, powidła morelowe, do tego wanilia i orzechy włoskie. W smaku lekkie – rodzynki, suszone morele, śliwki, rumianek, ale też włoskie orzechy, zioła, duzo wanilii. W finiszu suszony mniszek lekarski, rumianek, gorzkie nuty szałwii, pestki słonecznika.
24/26,5/23,5/7=80,5
Wise Grus Plum Brandy Barrique (40%)
Śliwki odmiany čačanská lepotica i čačanská rodna, leżakowanie w slawońskim dębie. Delikatny, słodki, przyjemny zapach śliwek. Delikatna nuta czekolady z migdałem, marcepanu, moreli, suszonej wiśni. Smak lekki, ale jednocześnie rozgrzewający – nuty korzenne i dużo słodkiej śliwki, gotowanej śliwki, moreli, migdałów, wanilii. Finisz długi, słodko-cierpki, wyrazisty – śliwki i nuta tytoniu.
27,5/27,5/27,5/8=90,5