Historia zaczyna się w 1946 roku w Alabamie, kiedy Clyde May zaczął robić lokalny moonshine, dorabiając się z czasem dwóch alembików. W 2001 roku wskrzeszono markę, wypuszczając Clyde May’s Original Alabama Style Whiskey (42,5%), czteroletnią whiskey, z niewielkim dodatkiem soku z jabłek. Następnie pojawiała się edycja Clyde May’s Straight Bourbon (46%), leżakowana 4-5 lat. W zapachu: mleczna czekolada z orzechami laskowymi, dużo kukurydzy, słodycz miodu, zioła, trochę nut bardziej gorzkich i mocniejszych – zielony orzech włoski, także śliwki, morele. W smaku whisky ostra, wyrazista, dużo imbiru, pieprz, do tego rozmaryn, fistaszki, pop corn, wiśnie. Finisz natomiast lżejszy, jest pieprz i imbir, ale jest też wanilia, budyń waniliowy, nadal dużo orzechów, tu powracają przede wszystkim znane już z aromatu orzechy laskowe, nuty dymne, apteczne i wiśniowe. Z czasem ofertę poszerzyły: Special Reserve Bourbon 10YO (55%), Straight Bourbon CS (60%), Straight Rye (47%). Polskim importerem jest Spirit Depot.
Clyde May’s Straight Bourbon
Powiązane artykuły
Czysta szkocka wódka o mocy 40% z BrevDog Distilling robiona z mieszanki pszenicy i jęczmienia. […]
Produkcji firmy Georgian Kalata, destylacja 2025. Aromat intensywny, słodko-kwaśny z nutą lakieru, kwaśne jabłka, fermentujący […]
Przyjemny, delikatny, słodko-zielony aromat winogron, skórki melona, renklody, liczi, białego grejpfruta, pomelo. W smaku pudrowość, […]
Czteroletnia żytnia whiskey, zabutelkowana z mocą 56,5%. Aromat pierników – goździki, imbir, miód, cynamon, śliwki, […]
Wesołych, spokojnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia, wypełnionych chwilami wytchnienia, ciepłem rodzinnych spotkań oraz […]
Już 9 stycznia spotykamy się w klubie Kultura Wysoka na Festiwalu Warsaw Spirits Competition. Ponad […]
20 listopada Dom Whisky zorganizował degustację whisky zatytułowaną Ardbeg Anthology 15 YO… i inne Przedwieczne […]
Jak informuje Portalspozywczy.pl, w okresie styczeń-wrzesień 2025 wartość sprzedaży alkoholi spadła o ok. 5%, a […]