znany na rynku rosyjskim jako Космический, produkowany przez przedsiębiorstwo Buket Moldavii. Receptura pochodzi z 1976 roku, wówczas likier nosił nazwę Sănătate, co po rumuńsku znaczy „zdrowie”. Zrobiony na bazie czerwonego wina, skoncentrowanego soku z winogron, infuzjowany licznymi ziołami i przyprawami korzennymi, jak: goździki, cynamon, kolendra, eleuterokok kolczasty i piołun cytrynowy, ale też słodkie migdały czy płatki róż oraz aronie i owoce dzikiej róży. Łącznie jest tu 40 składników. Moc – 50% i 300 g cukru na litr. Można go spożyć pół na pół z wodą, co da efekt mocnego wina deserowego. Balsam został wyprodukowany przez kołchoz im. Dzierżyńskiego (obecnie Buket Moldavii). Później przemianowano go na Cosmic/Космический, w związku z jego pierwotnym przeznaczeniem. Otóż do 2000 roku był produkowany wyłącznie na zamówienie Centrum Kosmicznego ZSRR. Czarny, oleisty, gorzki. Aromat traw, piołunu, chininy, pietruszki, palonego cukru. Smak ciężki, oleisty – wiśnie, śliwki, wędzone śliwki, gorzka chinina, piołun. Finisz słodki i śliwkowy, bożonarodzeniowy, dużo słodkich wędzonych śliwek, pierniki.
Powiązane artykuły
Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]
Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]
CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]
Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]
8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]
Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]
Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]
Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]