Destylarnie, Spirits
destylarnie

Czeski spirytus z melasy

Czeski spirytus z melasy

Udostępnij:

Nie trzeba jechać na Karaiby, by poznać tajemnice produkcji spirytusu z melasy. Około półtorej godziny drogi od granicy z Polską, w okolicach Mlada Boleslav, jest kilka wielkich zakładów, które przerabiają na alkohol odpady cukrowni. Tereos TTD to największy w Czechach producent cukru. Mają ogromny zakład rektyfikacji spirytusu w czeskim mieście Chrudim. Tu powstaje m.in. spirytus do wódek z grupy Stock, także do tych zestawianych w Lublinie w Stock Polska. Ponieważ do firmy Tereos należą trzy cukrownie, nic zatem dziwnego, że w Chrudim produkuje się głównie spirytus melasowy. Firma ma jeszcze drugi duży zakład rektyfikacji w Kolín, gorzelnię Kojetín oraz fabrykę bioetanolu w Dobrovicach.

Tereos to młoda firma, powstała w 1990 roku, jako inwestycja państwa, ale bardzo szybko nastąpiła prywatyzacja, m.in. z udziałem kapitału francuskiego, co spowodowało, że oprócz buraków cukrowych zaczęto przetwarzać także produkty trzciny cukrowej z francuskich kolonii.
Zakład rektyfikacji w Chrudim powstał w 1871 roku jako Akciový lihovar v Chrudimi. Była to spółka kupiecka, a rektyfikacja od początku połączona była z cukrownią. W 1920 roku zakład rozbudowano, zamknięto otwarte wcześniej kadzie fermentacyjne. W 1940 roku działający na potrzeby wojenne zakład uzyskał ogrzewanie parowe. W 1942 roku produkcje jednak zamknięto, a na terenie fabryki, w częściach magazynowych, stacjonowały niemieckie wojska. Ponownie wznowiono pracę w 1958 roku. Przez 34 lata zakład w Chrudim był częścią państwowego konglomeratu Východočeské konzervárny a lihovary. Nie przeszedł żadnych większych zmian konstrukcyjnych ani maszynowych aż do 1977 roku. Wówczas zbudowano nową warzelnię, postawiono nowe fermentatory, rozbudowano bocznicę kolejową i magazyny spirytusu do pojemności 3,5 mln litrów. W 1996 roku nastąpiła prywatyzacja zakładu w Chrudim, powstała spółka Lihovar Chrudim AS, połączona z zakładem produkcji cukru w Dobrovicach. Podstawowym surowcem pozostała melasa. Rok później, już po włączeniu do grupy Tereos TTD, zainicjowano nowe inwestycje, nastąpiła automatyka kotłowni, stanął nowy korpus zagęszczarki parownika, nowa kolumna zacierowa czy wieża chłodnicza. Ostatnią inwestycją w 2005 roku była budowa nowej warzelni i rozbudowa fermentora.
Zakład w Kolín produkuje przede wszystkim spirytus do wyrobów alkoholowych. Roczne moce to 140 tys. hl, zaopatrują ponad 300 producentów wódek i private labels na całym świecie. Poza producentami wódek dużym odbiorcą są firmy farmaceutyczne. Gorzelnia w Kolín powstała w 1856 roku, choć lokalne tradycje wyrobów wódek są dłuższe. Obecny zakład został zbudowany w 1871 roku i szczyci się tym, że nigdy nie miał przestoju w produkcji. Rocznie przerabiają 35-40 tys. ton melasy jako surowca podstawowego. Całkowita dzienna zdolność destylacji wynosi 1200 hl wszystkich rodzajów spirytusu. Podczas procesu destylacji powstaje również produkt uboczny, jakim są skoncentrowane wiórki melasy. Są one sprzedawane jako nawozy do czeskich i niemieckich firm rolniczych, do biogazowni, a także jako pasza. Destylarnia Kolín stała się częścią Tereos TTD na początku 2019 roku, przejęta od firmy Boferm – Lihovar Kolín AS.
Zakład bioetanolu w Dobrovicach jest pierwszą przemysłową destylarnią do produkcji bezwodnego fermentowanego alkoholu (bioetanolu) w Republice Czeskiej. Produkcję bioetanolu rozpoczęto w październiku 2006 roku. Od stycznia 2009 roku destylarnia dostarcza na rynek czeski biopaliwo E85 jako pierwszy producent w Europie Środkowo-Wschodniej. Roczna zdolność produkcyjna gorzelni wynosząca milion hektolitrów sprawia, że ​​jest to największa gorzelnia przemysłowa w Czechach i najnowocześniejsza gorzelnia w Europie Środkowo-Wschodniej. Zakład działa w połączeniu z rektyfikacją cukru, całość alkoholu powstaje z melasy. Jest to najważniejszy zakład w grupie Tereos i do niego firma odwołuje się w swojej historii. W 1931 roku przy pałacu w Dobrovici książę Karel Anselm Thurn-Taxis założył cukrownię (skrót TTD odnosi się do Thurn-Taxis Dobrovici). W 1923 roku cukrownia została przejęta przez lokalne spółdzielnie kupieckie, a w 1946 roku znacjonalizowana przez państwo. Już w 1992 roku Cukrownia Dobrovice stała się największą i najnowocześniejszą cukrownią w Europie Środkowo-Wschodniej, przerabiając 14 tys. ton buraków dziennie. Budowa zakładu produkcji bioetanolu w 2006 roku kosztowała 1,3 mld koron czeskich, tj. ok. 220 mln zł. Obecnie zaopatrują ponad 300 stacji paliw.
Należąca do grupy gorzelnia Kojetín to mniejszy zakład, również przerabiający melasę na wysokiej jakości spirytus do celów spożywczych, chemicznych i technicznych.
Tereos TTD jest jedną z dziesięciu największych firm spożywczych w Czechach. Przetwarza ponad 2,4 mln ton buraków cukrowych rocznie w swoich cukrowniach i gorzelniach. Buraki cukrowe dostarczane są od 450 plantatorów z obszaru ponad 35 tys. hektarów. Rocznie Tereos TTD produkuje 300 tys. ton cukru i 880 tys. hektolitrów alkoholu.

Powiązane artykuły

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana w październiku 2025 roku z mocą 55%, whisky najpierw cztery lata spędziła w beczkach […]

Alkohole dnia
single malt, whisky szkocka

Zabutelkowana we wrześniu 2025, już 28. edycja Springbank 12YO CS. Leżakowana wyłącznie w beczkach po […]

Degustacje, Degustujemy
degustacje

Podczas Festiwalu Warsaw Spirits Competition będzie można wziąć udział w limitowanej degustacji jednej z Beczek […]

Lektury
recenzje, wino

Najnowsza książka Tomasza Prange-Barczyńskiego mówi o tym jak łączyć potrawy z winem i wina z […]

Wydarzenia
rynek

CEDC wprowadza nową linię Soplica Let’s Party – cztery owocowe warianty smakowe: Soplica Let’s Party Ananas & […]

Alkohole dnia
grappa

Zrobiona z mieszanki różnych wytłoczyn po produkcji win, leżakowana w beczkach z francuskiego dębu. Butelkowana […]

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.