Degustacje, Spirits
degustacje, single malt, whisky szkocka

Cztery razy Kilchoman

Cztery razy Kilchoman

Udostępnij:

20 marca w Salonie M&P Strzelecka odbyło się spotkanie z czterema limitowanymi butelkami dymnych whisky z destylarni Kilchoman na Islay.

Kilchoman Coull Point (46%)
Edycja została stworzona pod koniec 2013 roku wyłącznie z myślą o sklepach wolnocłowych, przede wszystkim lotniskach w Wielkiej Brytanii. Nazwa tradycyjnie odwołuje się do topografii wokół destylarni – Coull Point to niewielki cypel, jakieś 500 jardów na północ od Zatoki Machir Bay. Zestawiono beczki w wieku 4-5 lat pierwszego napełnienia po bourbonie i czteroletnie finiszowane w beczkach typu butts po sherry oloroso – zestaw ten przypomina edycję Machir Bay z 2013 roku, wykorzystano w podobnych proporcjach inne beczki. Natorfienie: 50 ppm.
Zapach pełen nut medycznych, ziołowych (rozmaryn), słonych, torfowych. W ustach słodycz, creme brulee, mięta, słodki torf. Finisz słodko-medyczny, syrop na kaszel, igliwie, mięta, eukaliptus.
4/5
25/25,5/25/7=82,5

Kilchoman Poland Batch 2 (49,3%)
Limitowana do 1260 butelek specjalna edycja na Polskę, zabutelkowana dla M&P. Kompozycja whisky z beczek po bourbonie (75%), sherry (5%) i sauternes (20%), natorfienie: 50 ppm.
Zapach: dymu, wrzosów, wędzonych śliwek, powideł śliwkowych, słodko i dymnie. W ustach dużo nut aptecznych, jodyna, sporo soli, siarka, ziemistość, wino miodowe ale też owoce, zwłaszcza mirabelki. Cierpki finisz – herbata, tytoń, dużo torfu, słoność, eukaliptus, dość długo pozostawia w ustach posmak wędzonej śliwki, pigwy, agrestu i prażonych migdałów.
4/5
24,5/26/26,5/7=84

Kilchoman 100% Islay 12th Edition (50%)
Dwunasta edycja whisky Kilchoman 100% Islay została zestawiona z 35 beczek napełnionych w latach: 2009, 2010 i 2011. 29 beczek po bourbonie i 6 po sherry oloroso. Wiek whisky to ponad osiem lat. Do sprzedaży trafiło 12500 butelek. Wykorzystano dwie odmiany jęczmienia z własnej farmy, słodowanie pięć dni na własnym nieogrzewanym klepisku, natorfienie tylko do 20 ppm.
Zapach bardzo delikatny, elegancki, owocowy, kremowy, mączny, w tle torf, korzenie traw, ziemie, wrzosy, nuty mchu, krzesiwa, ziół, ściółki leśnej, nawet świeżej grzybni. Zaskakują te leśne nuty w porównaniu do poprzednich bardziej morskich edycji. Smak tłusty, oleisty, cierpki – marynowane limonki i czarne oliwki, imbir i cynamon, skóra, jarzębina, żurawina, większa odczuwalność torfu niż w aromacie, sól, siarka, trochę waniliowej słodyczy. Finisz przyjemnie cierpki, kwaskowy, goryczkowy – sok z wiśni, sól, imbir, lekki tytoń, cytryna, mocno wypieczona skórka chleba, drożdże, soda, jarzębina, korzenie, ziemistość, nieco cynamonu, pieprzu.
4.5/5
25/27/27,5/8=87,5

Kilchoman Sauternes Single Cask (55,7%)
Single cask #716, jedenaście miesięcy finiszowania w beczce po sauternes, poziom natorfienia słodu 50 ppm, jęczmień odmiany concerto. Selekcja Łukasz Gołębiewski, 22.11.2021. Tylko 241 butelek, ręcznie numerowanych.
W aromacie słodki dym, budyń waniliowy, pomarańcze, delicje, poza tym dużo mineralności, mech, rozgrzany słońcem las. Nuty ciasteczkowe, rodzynkowe. W ustach słone, dymne i nieco słodkie – rodzynki, suszone morele, solony karmel. W finiszu dymność, słoność, w tle cytrusy, nuty mineralne.
4.5/5
27,5/27/27/8=89,5

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.