Zebraliśmy tu najciekawsze polskie produkty 2018 roku – wódki, likiery, okowity, whisky. Medalem Debiut roku honorujemy to, co innowacyjne, wyjątkowe i najwyższej jakości w swojej kategorii. Pod uwagę brane były 322 próbki różnych alkoholi. Średnia z ocen w skali 0-100 wynosi 66 (68 w 2017 roku), co potwierdza, że jakość polskich alkoholi jest bardzo wysoka – pod uwagę brane były wszystkie segmenty, od ekonomicznego po super premium, a także – w niewielkiej licznie – nadsyłane alkohole domowe.
Tabela i wykres pokazują jak oceny rozkładały się w przedziale jakościowym. Ocen bardzo niskich, w przedziale 0-20 było bardzo niewiele, natomiast oceny 80-100 przeważają.
Jak oceniano próbki?
Wartość | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
Liczba próbek 2017 | 5 | 3 | 8 | 23 | 22 | 32 | 51 | 64 | 89 | 21 |
Liczba próbek 2018 | 2 | 5 | 18 | 20 | 26 | 42 | 54 | 44 | 80 | 31 |
Wartość | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
2017 | 1,6% | 0,9% | 2,5% | 7,2% | 6,9% | 10,1% | 16,0% | 20,1% | 28,0% | 6,6% |
2018 | 0,6% | 1,6% | 5,6% | 6,2% | 8,1% | 13,0% | 16,8% | 13,7% | 24,8% | 9,6% |
Debiut roku 2018 – wódka czysta
Pravda Kosher for Passover 40% (Pravda)
Pierwsza polska wódka, która może być podawana podczas święta Paschy. Destylowana z buraków, niezwykle delikatna, pasuje do niej określenie „krystaliczna”, wydaje się być rześka jak woda z górskiego źródła.
Debiut roku 2018 – wódka starzona
Starka 40YO 1978 43,5% (Szczecińska Fabryka Wódek Starka)
Edycja specjalna, z jednej beczki, całość trafiła do wyłącznej dystrybucji dla firmy Tedi, łącznie 2000 butelek. Elegancka niczym koniak, bardziej przypomina dojrzałe kupaże niż wersję single cask.
Debiut roku 2018 – wódka smakowa
Elixir Z Dzikiego Chrzanu Wiosna 2018 40% (Elixir/Dom Wódki)
Ostry aromat, ale smak łagodny, finisz długi, idealna wódka do polskiej kuchni.
Debiut roku 2018 – wódka gatunkowa
Turówka 37,5% (Polmos Bielsko-Biała)
Bardzo przyjemny, naturalny, leśno-trawiasty zapach turówki wonnej, z drobiną cynamonu i goździków. Smak tak samo przyjemny jak aromat, słodko-trawiasty z waniliowym finiszem.
Debiut roku 2018 – gin
Lubuski Pink Gin 37,5% (Henkell Polska)
Pierwszy polski gin z dodatkiem truskawek, w wysmukłej butelce, zdobionej delikatnymi różowymi rysunkami truskawek. To też pierwszy polski gin w 100% dla kobiet, choć sprawdza się także jako składnik koktajli.
Debiut roku 2018 – whisky
Wild Fields 44% (Toorank Polska)
Polska whisky z żytniego słodu, destylowana w gorzelni rolniczej, leżakowana w Jasienicy, gdzie dojrzewa m.in. Miodula Prezydencka. W polskim dębie, w beczkach o pojemności 225 l, uszczelnionych tatarakiem, wypieczonych, ale nie wypalanych. Za dobór beczek odpowiadał John McDougall, który wcześniej pracował jako dyrektor zarządzający i master blender w: Balvenie, Laphroaig, Tormore czy Springbank.
Debiut roku 2018 – likier ziołowy
Laufhund 45 35% (AWW)
Od dawna nie było takiego polskiego likieru. Klasyczny bitter, w stylu fernetów czy dawnych likierów myśliwskich, łączący nuty gorzkie i słodkie. Mamy tu 45 składników. Świetnie smakuje schłodzony, z kawałkiem pomarańczy.
Debiut roku 2018 – likier owocowy
Biały Bocian Czarna Porzeczka 30% (Polmos Bielsko-Biała)
Czysty aromat soku z czarnej porzeczki, alkohol tak delikatnie wyczuwalny jak w dobrym winie porzeczkowym. Czuć też liście, jak owoc z krzaka. Bez wstydu można postawić obok najlepszych francuskich cassisów z Dijon.
Debiut roku 2018 – likier kremowy
Fort William Whisky Cream 17% (Polmos Bielsko-Biała)
Robiony na bazie mleka i szkockiej whisky Fort William, w stylu Baileys. Aksamitny, o przyjemnie deserowym aromacie.
Debiut roku 2018 – okowita ziemniaczana
Młody Ziemniak 2017 Volare 40% (Polmos Siedlce/Chopin)
Pierwsza oficjalna edycja z ziemniaków odmiany volare. Zaskakuje nutami, których bardziej byśmy oczekiwali w grappie, niż okowicie ziemniaczanej – skoszona trawa, kwiaty, owoce lasu. W ustach nie ma jednak wątpliwości – pełny smak wypieczonego w ognisku ziemniaka.
Debiut roku 2018 – okowita owocowa
Manufaktura Maurera Okowita z Dzikiej Róży 50% (Manufaktura Maurera)
Przyjemny, czysty, słodki aromat – konfitury różanej, rosolisu, olejku różanego… Smak zaskakująco słodki, likierowy, ale posmak cierpki, znajdziemy w nim porzeczki, cierpkie zielone jabłka.
Debiut roku 2018 – innowacja
Żubrówka Czarna Leżakowana w beczkach z jesionu i Żubrówka Czarna leżakowana w beczkach z dębu 40% (CEDC)
Dwie nowatorskie wódki, przez krótki czas leżakowane w beczkach z dębu oraz z jesionu. Leżakowanie krótkie, kilka tygodni, nie jest to Starka, lecz uszlachetniona czysta wódka. Nawet tak krótkie leżakowanie powoduje, że nie są to wódki całkowicie klarowne, a w smaku i aromacie odnajdziemy to, co charakterystyczne dla wybranego drewna.
ex-equo
Pałacowa Ziemniak z orkiszem i Pałacowa Ziemniak z owsem (CEDC)
Dwie nowe wódki Pałacowe. Ziemniaczany spirytus wzbogacony został o nalewy na owies i orkisz. Wcześniej w Polsce takich kompozycji nie było, a efekt jest bardzo udany.
ex-equo
Chopin Vintage Arielle 2013 (Polmos Siedlce/Chopin)
Mamy w Polsce wielowiekową tradycję leżakowania spirytusu żytniego, ale okowita ziemniaczana z beczki – to nowość. Waniliny dębu bardzo harmonijnie tworzą kompozycję ze skrobiową słodyczą ziemniaka. I uszlachetniają trunek.
Debiut roku 2018 – tradycja
Suweren 40% (J.A. Baczewski/Ambra)
Przed wojną Souverain od Baczewskiego był jedną z najbardziej cenionych wódek gatunkowych i jednocześnie przebojem eksportowym firmy. W 2018 roku odtworzono przedwojenną recepturę i wódka powraca pod nazwą Suweren w butelce bardzo przypominającej tą dawną. Niezwykle przyjemny aromat słodkich pomarańczy i mandarynek, z nutą oranżady mandarynowej.
ex-equo
Hyćka Likier z kwiatów czarnego bzu 17% (Izi)
Producent regionalny, specjalizuje się w produktach z czarnego bzu – sokach, nalewkach, ma nawet wódkę z maceratem bzowym. Likier niezwykle przyjemny, ma delikatny aromat kwiatowo-cytrusowy, orzeźwiające, idealne z kostką lodu.