Na obrzeżach Ołomuńca w 1996 roku została otwarta nowoczesna destylarnia przetwarzająca owoce – Palírna Samotišky. Lokalni sadownicy mogą tu przedestylować własne owoce, ale firma ma w ofercie także pięć własnych destylatów oraz prowadzi skład podatkowy.


Fermentacja odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej, czas fermentacji zależy od owoców. W przypadku owoców zbieranych latem fermentacja trwa ok. cztery tygodnie, w przypadku jesiennych zbiorów – osiem tygodni, a w przypadku: jabłek, gruszek i śliwek – 3-5 miesięcy. Dwa destylatory kotłowo-kolumnowe ogrzewane są parą, pojemność kotła 300 i 900 l. Destylacja jest podwójna, kolumny są dwupółkowe, zwieńczone deflegmatorami. Alkohol odbierany jest z mocą 52%. Własne destylaty to: slivovice, jablkovice, višňovice, meruňkovice i hruškovice w pojemnościach od miniaturek do butelek litrowych. Są też zestawy prezentowe.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail