Palírna Samotišky

Na obrzeżach Ołomuńca w 1996 roku została otwarta nowoczesna destylarnia przetwarzająca owoce – Palírna Samotišky. Lokalni sadownicy mogą tu przedestylować własne owoce, ale firma ma w ofercie także pięć własnych destylatów oraz prowadzi skład podatkowy.


Fermentacja odbywa się w kadziach ze stali nierdzewnej, czas fermentacji zależy od owoców. W przypadku owoców zbieranych latem fermentacja trwa ok. cztery tygodnie, w przypadku jesiennych zbiorów – osiem tygodni, a w przypadku: jabłek, gruszek i śliwek – 3-5 miesięcy. Dwa destylatory kotłowo-kolumnowe ogrzewane są parą, pojemność kotła 300 i 900 l. Destylacja jest podwójna, kolumny są dwupółkowe, zwieńczone deflegmatorami. Alkohol odbierany jest z mocą 52%. Własne destylaty to: slivovice, jablkovice, višňovice, meruňkovice i hruškovice w pojemnościach od miniaturek do butelek litrowych. Są też zestawy prezentowe.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.