firma z miejscowości Siedlec obok Wolsztyna, producent wysokiej klasy wódek i dystrybutor brandy. Firma istnieje od 1982 roku, ale w branży alkoholowej jest od 1990 roku. Początkowo jako importer jugosłowiańskiego wina Istria, ale z win szybko się wycofali. Od 1994 roku zaczęli dystrybuować koniaki Camusa, wtedy też zaczęli wprowadzać pod własnymi markami butelkowane w Polsce francuskie brandy. W 2002 roku wprowadzili na rynek wódkę Dębową. „Tworząc markę myślałem jak się wyróżniać, dąb jest synonimem mocy, a i dojrzewają w nim alkohole” – mówi pan Jerzy Markiewicz, właściciel firmy. Jako wyróżnik wprowadzili pasemko drewna dębowego wewnątrz butelki. Jednym ze składników Dębowej jest kwiat czarnego bzu. Wkład dębowy nadaje smak, a do stalowej cysterny dodawane są wiórki dębowe oraz zestaw ziół. Część butelek zabudowanych jest dębowym drewnem. Firma nie destyluje sama alkoholu, początkowo kupowała spirytus zbożowy klasy Premium z Akvavitu w Lesznie, a obecnie w Kaliszu od gorzelni AWW. W zakładzie Dębowa Polska rektyfikowany wcześniej destylat jest zestawiany, dojrzewany i butelkowany. Firma samodzielnie obrabia dąb na potrzeby oryginalnych korków i opakowań, gdyż spora część sprzedaży ma charakter prezentowy. Firma sławna jest z wódki czystej, o łagodnym, lekko dębowym smaku. Z bogatej oferty seria o nazwie „Złota edycja” zasługuje na specjalną uwagę, gdyż poza czystą są w niej trunki smakowe. Bardzo udana, łagodna Golden Oak o smaku miodu i koniaku, ale też żytniego słodu i prażonego ryżu. Black Oak – o smaku kawy, karmelu i migdałów i niezwykle ciemnej barwie, również zaskakująco łagodna w smaku ale nie tak dobra. Krystalicznie czysta i gładka jest White Oak. Kolejna to Red Oak – wódka z nutami żurawiny, dębu i słodu, o różowej barwie, naprawdę udana. Wódki czyste występują w wariantach: klasyczna Dębowa Polska, White Oak, Crystal Oak i najlepsza Excellent. Firma wprowadziła wódki owocowe – Grusza Polska i Malina Polska, bardzo oryginalną śliwowicę częściowo z destylatów francuskich, częściowo własnych (pierwotnie o mocy 43%, potem – 40%) oraz rewelacyjną wódkę Orzech – długo starzony nalew na orzechy włoskie. Jest też bardzo ciekawa wódka z maceratem czeremchy (38%) – wytrawna, przyjemnie cierpka z nutką wiśniową. Robią też wysokiej klasy likiery, przede wszystkim wiśniowy, z dodatkiem francuskich winiaków i destylatów wiśniowych, lekki i harmonijny likier malinowy, sążnisty i bardzo owocowy z czarnej porzeczki oraz najlepszy w tej części Europy ajerkoniak Golden Eggs, który smakuje jak belgijskie czy holenderskie gęste adwokaty. Znaczna część prac wykonywana jest ręcznie. Wódka Dębowa dojrzewa około trzy miesiące w trzynastu mieszczących niemal 23 tys. l stalowych cysternach. Dębowa Polska ma też ciekawą kolekcję własnych i importowanych brandy winogronowych. Butelkują francuski koniak z gorzelni Prunier pod marką JML Cognac VSOP. Są dystrybutorem win francuskich.
pan Jerzy Markiewicz, właściciel firmy, pokazuje mi prototyp nowej butelki