Dębowa Polska

firma z miejscowości Siedlec obok Wolsztyna, producent wysokiej klasy wódek i dystrybutor brandy. Firma istnieje od 1982 roku, ale w branży alkoholowej jest od 1990 roku. Początkowo jako importer jugosłowiańskiego wina Istria, ale z win szybko się wycofali. Od 1994 roku zaczęli dystrybuować koniaki Camusa, wtedy też zaczęli wprowadzać pod własnymi markami butelkowane w Polsce francuskie brandy. W 2002 roku wprowadzili na rynek wódkę Dębową. „Tworząc markę myślałem jak się wyróżniać, dąb jest synonimem mocy, a i dojrzewają w nim alkohole” – mówi pan Jerzy Markiewicz, właściciel firmy. Jako wyróżnik wprowadzili pasemko drewna dębowego wewnątrz butelki. Jednym ze składników Dębowej jest kwiat czarnego bzu. Wkład dębowy nadaje smak, a do stalowej cysterny dodawane są wiórki dębowe oraz zestaw ziół. Część butelek zabudowanych jest dębowym drewnem. Firma nie destyluje sama alkoholu, początkowo kupowała spirytus zbożowy klasy Premium z Akvavitu w Lesznie, a obecnie w Kaliszu od gorzelni AWW. W zakładzie Dębowa Polska rektyfikowany wcześniej destylat jest zestawiany, dojrzewany i butelkowany. Firma samodzielnie obrabia dąb na potrzeby oryginalnych korków i opakowań, gdyż spora część sprzedaży ma charakter prezentowy. Firma sławna jest z wódki czystej, o łagodnym, lekko dębowym smaku. Z bogatej oferty seria o nazwie „Złota edycja” zasługuje na specjalną uwagę, gdyż poza czystą są w niej trunki smakowe. Bardzo udana, łagodna Golden Oak o smaku miodu i koniaku, ale też żytniego słodu i prażonego ryżu. Black Oak – o smaku kawy, karmelu i migdałów i niezwykle ciemnej barwie, również zaskakująco łagodna w smaku ale nie tak dobra. Krystalicznie czysta i gładka jest White Oak. Kolejna to Red Oak – wódka z nutami żurawiny, dębu i słodu, o różowej barwie, naprawdę udana. Wódki czyste występują w wariantach: klasyczna Dębowa Polska, White Oak, Crystal Oak i najlepsza Excellent. Firma wprowadziła wódki owocowe – Grusza Polska i Malina Polska, bardzo oryginalną śliwowicę częściowo z destylatów francuskich, częściowo własnych (pierwotnie o mocy 43%, potem – 40%) oraz rewelacyjną wódkę Orzech – długo starzony nalew na orzechy włoskie. Jest też bardzo ciekawa wódka z maceratem czeremchy (38%) – wytrawna, przyjemnie cierpka z nutką wiśniową. Robią też wysokiej klasy likiery, przede wszystkim wiśniowy, z dodatkiem francuskich winiaków i destylatów wiśniowych, lekki i harmonijny likier malinowy, sążnisty i bardzo owocowy z czarnej porzeczki oraz najlepszy w tej części Europy ajerkoniak Golden Eggs, który smakuje jak belgijskie czy holenderskie gęste adwokaty. Znaczna część prac wykonywana jest ręcznie. Wódka Dębowa dojrzewa około trzy miesiące w trzynastu mieszczących niemal 23 tys. l stalowych cysternach. Dębowa Polska ma też ciekawą kolekcję własnych i importowanych brandy winogronowych. Butelkują francuski koniak z gorzelni Prunier pod marką JML Cognac VSOP. Są dystrybutorem win francuskich.

pan Jerzy Markiewicz, właściciel firmy, pokazuje mi prototyp nowej butelki

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.