Degustacje, Spirits
degustacje, single malt, whisky szkocka

Degustacja BenRiach GlenDronach Glenglassaugh

Degustacja BenRiach GlenDronach Glenglassaugh

Udostępnij:

Billy Walker – to nazwisko elektryzuje wszystkich, którzy próbują zgłębić tajemnicę whisky. Wybitna postać, której zawdzięczamy niezwykłe Single Malty już z trzech szkockich destylarni. BenRiach – bogactwo i ogromna różnorodność, GlenDronach – wybitna jakość tzw. sherried style oraz Glenglassuaugh -najmłodszy nabytek o niezwykłym potencjale. W dniu 28 maja, podczas prowadzonej przez Donalda Maclellana degustacji, mogliśmy spróbować sześciu trunków z tych właśnie destylarni.


Na początek Glenglassaugh Evolution Single Malt. Dość młoda whisky dojrzewająca w beczkach po amerykańskiej George Dickel whisky. Naturalna, nie podrasowana karmelem, złota barwa. W Nosie intensywne jabłka i gruszki uzupełnione wanilią, toffi, kokosem i przyjemną maślaną nutą. W smaku delikatna i gładka. Odnaleźliśmy wszystko to co wcześniej w aromacie uzupełnione dodatkowo posmakiem banana i lukrecji. Jako druga zaprezentowała się nam najnowsza propozycja ze Speyside – BenRiach 10 yo Single Malt. Zabutelkowany z mocą 43% oddaje typowy charakter regionu. Jest bardzo owocowy z ciekawym aromatem pełnym mandarynek, brzoskwini i skórki cytrynowej okraszonych odrobiną wanilii i krągłą dębiną. W Ustach dodatkowo ujawniły się banany, zielone jabłka i trochę anyżu. Naprawdę przyjemna, delikatna whisky. Jako trzecią spróbowaliśmy BenRiach 17yo Septendecim. To świetna, mocno torfowa whisky leżakowana przez 17 lat w beczkach po burbonie. Pełna aromatów jabłek i prażonych orzechów oblanych miodem i wtłoczonych w rześkie, torfowe tło. W ustach dużo torfowej słodyczy idealnie skomponowanej z nutami rodzynek, prażonych orzechów i miodu. W finiszu, który był naprawdę długi dało się wyczuć delikatne, skórzane nuty. I przyszła kolej na produkty trzeciej destylarni – GlenDronach. Na początek znana wszystkim i lubiana GlenDronach 12yo Single Malt. Zgodnie z deklaracją leżakowana przez 12 lat w beczkach po sherry Oloroso i Pedro Ximenez, ale tak naprawdę w partii obecnie dostępnej jest bardzo dużo maltów 15-to i 18-to letnich. Przepiękna, ciemno-bursztynowa barwa, całkowicie naturalna i będąca skutkiem dojrzewania w beczkach po sherry. W Nosie znajdujemy aromaty suszonych owoców, bakalii, wanilii z nutami imbiru, a także odrobinę cynamonu i gruszki. W ustach natomiast słodkie aromaty dębiny i sherry oraz rodzynek i suszonych owoców. Bogata i gładka, kremowa z lekko pikantnym i bardzo długim finiszem. Jako piąta w kolejności w kieliszkach zagościła GlenDronach 18yo Single Malt. To sławna 18-to letnia edycja leżakuje 18 lat w beczkach po znakomitej jakości hiszpańskim Sherry Oloroso i została zabutelkowana z mocą 46% alkoholu. Dało się wyczuć urzekające, słodkie aromaty karmelu, orzechów, moreli i gruszek, fig, pomarańczy, daktyli, pieprzu, czekolady z cynamonem i… pewnie jeszcze długo można by wymieniać. Naprawdę bardzo bogata, znakomita whisky. I na koniec whisky najwyższej klasy GlenDronach Single Cask 1995 pochodząca z pojedynczej beczki. Trunek ten dojrzewał przez 19 lat w beczce po słodkim sherry Pedro Ximenez i został zabutelkowany z mocą 53,6%. Kolor ciemnego bursztynu z delikatnymi jasnymi przebłyskami. Bukiet pełen duszonych śliwek, wiśni i palonej kawy. W ustach przyprawy korzenne, śliwki, pomarańcze, wanilia i czekolada- niemal jak pyszne, świąteczne ciasto. Znakomita.

I to niestety już koniec . Niestety, bo było naprawdę pysznie i bardzo ciekawie. Donald ze swoją wiedzą i bardzo otwartą osobowością zawsze zjednuje sobie uczestników degustacji i tak było również w tym przypadku.

 

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.