Degustacje, Spirits
bourbon, degustacje

Degustacja bourbonów z mikrodestylarni

Degustacja bourbonów z mikrodestylarni

Udostępnij:

Ramsi’s to bardzo sympatyczna knajpa przy Bardstown Road w Louisville, właściciel przyjechał z Izraela, mają tu orientalną kuchnię i oczywiście duży wybór bourbonów, ich specjalnością jest podawany na ciepło drink o nazwie The Kentucky Shaman – bourbon Four Roses Single Barrel, świeży imbir, miód, udekorowane gałązką mięty. W scenerii książek, którą tworzy jedna ze ścian restauracji, zasiadłem do degustacji trzech bourbonów z mikrodestylarni: Willet, Breaking & Entering oraz Angels Envy.


Willett to jedna z większych mikrodestylarni, dysponująca ogromną powierzchnią magazynów do przechowywania beczek (świadczą usługi dla innych firm), położona w mieście Bardstown, będącym stolicą Kentucky Straight Bourbon. Firmę założył w 1936 roku Lambert Willett. Rodzinny biznes działał przez lata (i działa do dziś) jako Kentucky Bourbon Distillers, ale w 2012 roku uruchomiono mała gorzelnię pod rodzinnym nazwiskiem Willett. Ich najbardziej znane marki to: Rowan’s Creek, Noah’s Mill, Old Bardstown, Kentucky Vintage, Pure Kentucky, robią też długo leżakujące whiskey żytnie (nawet po 27 lat).

Willett Pot Still Reserve Single Barrel Bourbon (47%) sprzedawana jest w eleganckich butelkach przypominających alembik. To wyrazisty bourbon, o aromacie kukurydzy i kandyzowanych czereśni, w ustach atakuje smakiem skóry i tytoniu, ale też odnajdziemy tu banany i cynamon, długi finisz przefermentowanej kukurydzy. Warto dodać kroplę wody, robi się bardziej słodki, banany, pojawią się też odległe nuty cytrusów.  4.5/5
Bourbon Breaking and Entering (43%) powstaje w małej destylarni St. George Spirits, która działa od 1982 roku w Alameda, w stanie Kalifornia. Są znani jako producent Hangar Vodka, a także St. George Single Malt Whiskey. Breaking and Entering ma bardzo delikatny kukurydziany aromat i równie delikatny smak – początkowo skóry i herbaty, z czasem staje się pełny, słodki jak czarna czekolada, natomiast po dodaniu wody odnajdziemy zaskakującą nutę gencjany. Bardzo oryginalny bourbon, warto poświęcić więcej czasu jego degustacji by odkryć złożony smak.  4.5/5
I na koniec Angel’s Envy (43,3%), niezwykle popularny w Louisville, gdyż powstaje w tutejszej Louisville Distilling Company. Moim zdaniem to nie jest bourbon, a na pewno jest mocno kontrowersyjny, gdyż po ok. 5 latach spędzonych w białym dębie dodatkowo na 4-6 miesięcy finiszowany jest w beczkach po porto, co zupełnie zmienia smak. Nie podoba mi się pomysł na finiszowanie bourbonów, ich smak powinien zależeć od wieku leżakowania, wody i zacieru zbóż, inaczej upodobnią się do szkockich whisky i stracą swój wyjątkowy amerykański charakter. Angel’s Envy ma aromat słodki i kukurydziany, ale nos więcej obiecuje, niż odkryjemy w ustach, smak został zdominowany przez słodko-winne elementy porto. Po dodaniu wody ujawniają się ciekawsze nuty – cynamon, zioła.  3.5/5

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Powiązane artykuły

Degustacje
degustacje, koniak, likier

8 grudnia odbyło się spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek i degustację koniaków Meukow. Historia marki […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Pernod Ricard zaprezentowało trzecią edycję Ballantine’s 40YO The Moment. Pierwsza The Remembering ukazała się w […]

Wydarzenia
whisky blendowana, whisky szkocka

Od stycznia 2026 roku nowym master blenderem szkockich whisky w Pernod Ricard zostanie Kevin Balmforth, […]

Alkohole dnia
absynt

Nowa receptura absyntu o mocy 68%, produkowanego przez Mundivie w serii Krakow’s Home of Craft […]

Wydarzenia
likier
Podczas Warsaw Spirits Competition zadebiutują dwie limitowane edycje Klaudiusza Szurgota, w tym Cytrynówka Częstochowska z Marakują, dostępna wyłącznie 9 stycznia w limitowanych ilościach.
Degustacje
degustacje, rum
19 grudnia Dom Whisky organizuje online spotkanie edukacyjne poświęcone marce Don Papa, prowadzone przez brand ambasadora Marcina Szymę.
Wydarzenia
gin, muzeum

Legendarny producent ginu Beefeater ogłosił, że z końcem 2025 roku jego destylarnia w Londynie zaprzestanie […]

Partnerskie
Wydarzenia
partnerskie, rynek
Nicolas Krantz od 1 stycznia 2026 obejmie stanowisko CEO Wyborowa Pernod Ricard i regionu CEE, zastępując Fabrice’a Audana, który po 40 latach kariery przechodzi na
Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.