Degustacja brandy Dugladze

Firma Dugladze Wines & Spirits Company została założona przez Dimitria Dugladze, jednego z pionierów gruzińskiego winiarstwa, który przekazał ją synom. Mają swoje winnice w Kachetii (290 ha upraw winogron: rkatsiteli, saperavi i mtsvane), Imereti (35 ha: tsitska i tsolikouri) oraz w Kartli (30 ha: mtsvane i shavkapito). Skupują też ok. 2000 ton winogron od niezależnych winogradników. Linia do butelkowania ma wydajność ok. 1500 flasz na godzinę. Produkują wina, wina musujące oraz brandy: 3YO, 5YO, 7YO Vartsikhe, 12YO, 9YO Gremi, 12YO Very Old, 14YO Eniseli i 17YO Tbilisi. Do Dugladze Wines & Spirits Company należy też wytwórnia wódek Gomi oraz firma dystrybucyjna FB.


Próbowałem czterech winiaków Dugladze, młode są słabe, ale czternastoletni robi już bardzo dobre wrażenie. Firma nawiązuje do starych tradycji brandy z czasów Davida Sarajishvili, co widać w nazwach takich jak Eniseli czy Gremi, brandy o tych nazwach były oferowane w Gruzji w latach Imperium Rosyjskiego i potem ZSRR.

Dugladze 3YO (40%)
W nosie kawa i wiśnie, w ustach bardzo słodkie wiśnie. 1.5/5

Dugladze 5YO (40%)
W aromacie kawa z mlekiem, w smaku czekolada z wiśniami, za dużo tych wiśni. 2/5

Dugladze 7YO Vartsikhe (40%)
W aromacie winogrona i orzechy, w smaku też – trunek łagodny i przyjemny, z nutą dębiny. Finisz tytoniowy. 3.5/5

Dugladze 14YO Eniseli (40%)
Aromat taniczny, ostry – dużo drewna, tytoniu, skóra, ale też likierowe wino. W ustach delikatna, słodka, rozpływa się niczym mleczna czekolada, taniny gdzieś uciekają, pojawiają się wanilia i pistacje. Dopiero w finiszu powracają cięższe nuty – orzech włoski, poza tym czarna czekolada i rodzynki. Ładnie poukładana, ale bardzo droga brandy. 4/5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.