Telavi to linia niedrogich brandy, produkowanych przez Telavi Wine Cellar, wielkiego producenta win gruzińskich. Brandy to jedynie niewielki dodatek do ich winiarskiego biznesu, z destylatów mają także chachę, którą już opisywałem. Ich brandy destylowane są w niewielkim aparacie kolumnowo-kotłowym, dojrzewają w beczkach z francuskiego dębu, z Allier, wcześniej 3-4 lata leżakowało w nich białe gruzińskie wino.
Telavi VS (40%)
Trzy lata w dębie W nosie winogrona, zioła, mandarynki, bardzo mało wanilii. W ustach delikatna, słodka, dużo winogron, morele, orzech laskowy.
Telavi VSOP (40%)
Pięć lat w beczkach. W nosie pojawia się orzech włoski, brzoskwinia. W ustach słodka, słoneczna, maliny, landrynki, bardzo delikatna, marshmallows.
Telavi XO (40%)
Siedem lat. W nosie: orzechy, truskawki, czarny bez. W ustach: bardzo delikatne, sporo słodyczy, bardzo kobieca brandy. W finiszu pojawiają się maliny, miód i pigwa, ale finisz bardzo krótki.
Nie ma co ukrywać, tym brandy brakuje ciała, powinny poleżakować dłużej. Telavi XO jest klasy Sarajishvili VS, więc jeśli kupować gruzińska brandy, to na pewno Sarajishvili, jest najlepsza. A ta zda egzamin w kuchni, zwłaszcza do pasztetów, można ją też wykorzystywać do koktajli.