Niedawno opisywałem degustacje brandy firmy KTW – Kakhetian Traditional Winemaking – jednego z największych w Gruzji producentów win i brandy. Dziś kolej na opis ich chachy, sprzedawanej w zestawach prezentowych po pięć miniaturek. Jednej mi zabrakło, klasycznej z wytłoczyn, roztłukła się w podróży, zanim zdążyłem spróbować.
Kakhetian Traditional Winemaking Chacha Grape (45%)
Aromat bardzo winogronowy i rześki, trochę wytłoczyn, smak też winogronowy, ale zbyt przepalony, trudno rozpoznać szczep, lekka kwiatowość i przypalone jabłka.
Kakhetian Traditional Winemaking Chacha Honey (45%)
W nosie miód akacjowy, w ustach dużo cierpkości winogronowego destylatu, cierpkość, propolis, w finiszu znów miód – tu gryczany, propolis ale podsumowując – zbyt wyraźnie czuć spirytus.
Kakhetian Traditional Winemaking Chacha Tarragon (45%)
W nosie głównie winogrona, w ustach też zdominowane przez winogrono, trochę ziół, pieprzu. Chyba tylko jako dodatek do mięsa.
Kakhetian Traditional Winemaking Chacha Walnut (45%)
W nosie winogrona, w ustach winogrona na pierwszym planie, na drugim orzech włoski. Finisz bardzo orzechowy, ale całość mało interesująca.