Degustacja trzech whisky butelkowanych przez Duncan Taylor i serii The NC2 Range. Nie barwione, bardzo jasne, prawdopodobnie z beczek kolejny raz napełnianych po bourbonie. Seria zadebiutowała w 2010 roku, zamiarem firmy jest pokazanie jak najbardziej naturalnego, nie zmienionego przez wpływ drewna, profilu aromatycznego poszczególnych destylarni.
Royal Brackla 13YO (46%) – destylacja 1997, butelkowanie 2011, aromat bardzo brzoskwiniowy, z lekką nutą ogniska i trawy cytrynowej. W ustach ciasto drożdżowe, tarta cytrynowa, budyń waniliowy, niewątpliwie ciekawa kompozycja. Finisz lekko pikantny – kandyzowane imbir i skórki cytryny.
Glenlossie 13YO (46%) – destylacja 1998, butelkowanie 2011, aromat likierowy – wiśnie w zalewie, maliny, migdały, dojrzałe jabłka. Smak ciężki i wyrazisty – dużo słodko-gorzkich jabłek, grzanka z dżemem pomarańczowym. Rozgrzewająca, w finiszu – spalenizna, drożdże i znów jabłka.
Bowmore 12YO (46%) – destylacja 1998, butelkowanie 2011, aromat słodko-torfowy, wiśnie w czekoladzie i ciasto z galaretką wiśniową. W smaku dużo bardziej wyraźny torf, ale również bardzo słodkie – brzoskwinie w nektarze, finisz zdecydowanie słodki, ale też z nutą spalenizny.