Grappy Luigi Francoli produkowane są w Distillerie Francoli w Ghemme w Piemoncie. Powstała w 1875 roku, założył ją Luigi Guglielmo Francoli w Campodolcino. W 1922 roku jego synowie przenieśli destylarnię do Ghemme. Marka grappy Luigi Francoli dostępna jest na rynku od 1999 roku. Ich grappy jednoszczepowe to: Chardonnay, Moscato, Nebbiolo, Barbera. maja także grappy mieszane oraz starzone w beczkach z dębu slawońskiego i z Limousin. W lini La Riserva są grappy starzone: 3, 5 i 7 lat. Butelkują także brandy Oro di Ghemme Riserva, która leżakuje siedem lat w dębie Limousin. W ofercie jest też aperitif Amaro Luigi Francoli oraz grappy infuzjowane ziołami, korzeniami.
Luigi Francoli Chardonnay (41,5%)
Młoda jednoszczepowa grappa z wytłoczyn winogron z Piemontu. W aromacie: słonecznik, rumianek, słoma, róże. W ustach: rześka, dużo winogron, także rodzynki, figi, trochę ziół, pieczone ciasto ze śliwkami.
Luigi Francoli Barrique del Limousin (42,5%)
Grappa mieszana, z dużą przewagą wytłoczyn winogron moscato, trzy lata leżakowała w beczkach z francuskiego dębu. W aromacie: słoma, słonecznik, orzechy włoskie, wanilia, róże. W smaku taniczne, oliwa i dużo słonecznika.
Luigi Francoli Grappa Barrique 5YO (41,5%)
Grappa mieszana (nebbiolo, barbera i dolcetto), pięć lat spędziła w dużych dębowych beczkach. Wpływ drewna jest bardzo wyraźny. W aromacie słodko: wanilia, miód, czekolada, wiśnie. W ustach taniczna, dużo orzechów włoskich, nuty wypiekania, osmolonego drewna.