Grupa hiszpańskich inwestorów podjęła decyzje w 1996 roku decyzję o budowie destylarni whisky single malt. Zamówili dwa alembiki u lokalnego producenta, Albayzín, i w 2004 roku napełnili pierwsze beczki. Liber Destilerías działa w Padul, niedaleko Grenady. Wykorzystują lokalny słód jęczmienny i duńskie drożdże, fermentacja trwa od 48 do 96 godzin, destylat odbierany jest ze średnią mocą ok. 65%. Produkują na lokalny rynek Pure Malt Whisky Embrujo de Granada. Butelkują też: rum, orujo, wódkę, gin i likiery. Podstawowa whisky starzona jest w amerykańskim dębie przez ponad osiem lat. Butelkują też starsze single malts, wyłącznie z 600-litrowych beczek po sherry pedro ximenez, m.in. dla Spanish Whisky Club, wszystkie z mocą beczki.

Do degustacji usiadłem w warszawie z Janem Vistisenem, prezesem Spanish Whisky Club, który selekcjonował beczki do tej edycji. Przyleciał na jeden dzień z Danii i zdążył wylecieć na kilka godzin przed zamknięciem polskich granic. Ja miałem szczęście, że razem mogliśmy porozmawiać o bardzo ciekawych whisky z beczek po pedro ximenez, on miał szczęście, że wrócił zdrowo do domu.

Liber 10YO PX 1st fill Cask 110 CS (59%)
Aromat orzechów włoskich, nuty medyczne, popiół. W smaku bardzo dużo orzechów, drożdże, popiół i propolis. Finisz szorstki, orzechowy, z nutą wiśni, goryczki i nadal popiołu. Bardzo mocno wyczuwalny alkohol.
3.5
22/23/22,5/7=74,5

Liber 12YO PX 1st fill Cask 047 CS (60%)
Aromat miodu i propolisu, sliwek i mirabelek. W ustach: wiśnie i orzechy włoskie, śliwki, lukrecja, mięta. Podobnie w finiszu – lukrecja, mięta, śliwki, a także słodka herbata.
4
26/25,5/25/7,5=84

Liber 14YO PX 1st fill Cask 073 CS (59,9%)
W aromacie: miód, orzechy, zioła prowansalskie i anyż. Smak bardzo przyjemnie ziołowy – mięta, eukaliptus, majeranek. W finiszu: wiśnie, orzechy, rodzynki, ciekawa lekka nuta soli.
4.5
27/27/27/7,5=88,5

Liber 16YO PX 1st fill Cask 009 CS (59,6%)
Aromat orzechów i miodu, mieszanki ziół, anyżu i śliwek. W smaku ciężka, taniczna, tytoniowa, z nutą wędzenia. W finiszu ziarna kakao, orzechy włoskie oraz rodzynki.
4.5
26/26/27/7,5=86,5

Ciekawe, bardzo „hiszpańskie” whisky, na każdej z nich czuć piętno sherry pedro ximenez. Można je porównywać do bardzo dobrych brandy de Jerez.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail