Degustacja koniaków R. Delisle

Marka koniaków zestawianych obecnie dla firmy dystrybucyjnej Hawkins Distribution. Winnice należą do rodziny Cabanne, która od sześciu pokoleń zajmuje się destylacją koniaków, od 1686 roku. Mają 70 ha winnic w regionach Petite Champagne i Fins Bois, destylują głównie winogrona ugni blanc. Początkowo dostarczali eau-de-vie głównie do kupaży Courvoisier i Grand Marnier. Od lat 60. XX wieku butelkują pod marką R. Delisle. Destylują w 17 niewielkich aparatach, łącznie rocznie produkują ok. 6500 hl eau-de-vie, 2 mln butelek. Na szczególną uwagę zasługuje ich kolekcja rocznikowych koniaków z Fins Bois, butelkowanych z mocą beczki. Są to roczniki 1965 i 1975. Ponadto mają w ofercie klasyczne: VS, VSOP, XO i ciężki, tytoniowy koniak XO Club Cigare Grande Champagne. Poza tym ostatnim, styl destylatów Delisle cechuje łagodny, bakaliowy aromat – rodzynki, figi, suszone śliwki. Ponadto butelkują Pineau des Charentes Blanc (z winogron Ugni Blanc, Montils i Colombard) oraz Rosé (z winogron Merlot i Cabernet). Do rodziny Cabanne należą także zapasy starych koniaków (ok. 4000 hl) butelkowanych jako Héritage Marie Domain, z winnic założonych w 1806 roku. To drogie i bardzo eleganckie edycje.

Kolekcję koniaków R. Delisle miałem okazję próbować wspólnie z Amaury Petit, menadżerem ds. eksportu w firmie Hawkins Distribution, dzięki czemu mogłem dowiedzieć się o tych koniakach znacznie więcej, niż można wyczytać na etykietach.

 

R. Delisle VS (40%) – winogrona ugni blanc z regionów Fins Bois i Petite Champagne, dwa lata leżakowania w dębie Limousin. W nosie: rodzynki, figi, miód. W ustach bardzo słodki, miodowy, do tego śliwki. 2/5

R. Delisle VSOP (40%) – winogrona ugni blanc z regionów Fins Bois i Petite Champagne, cztery lata leżakowania w dębie Limousin. Bardzo rześki aromat – jabłka, gruszki, delikatna nuta orzecha włoskiego i tytoniu. Smak lekki, soczyste owoce z sadu. Bardzo przyjemny młody koniak. 3/5

R. Delisle XO (40%) – winogrona ugni blanc z regionów Fins Bois i Petite Champagne, sześć lat leżakowania w dębie Limousin. W aromacie orzechy, figi, rodzynki, daktyle. Smak słodki, ale z nutką szczypiącą, imbirową, pieprzną. Finisz krótki, a w nim głównie śliwki. 3.5/5

R. Delisle XO II (40%) – winogrona ugni blanc i trochę colombard z regionów Fins Bois i Petite Champagne, 10-20 lat leżakowania w dębie Limousin. W aromacie najpierw śliwki, dalej: wanilia, cynamon, słodka herbata, kwiatowość. Smak jednak jest dość cierpki – kwaśne winogrona, kwaśne jabłka, przyjemnie rozgrzewa, w finiszu imbir, szczypta tytoniu. 4/5

R. Delisle XO Club Cigare (40%) – winogrona ugni blanc i colombard z regionu Grande Champagne, 30-40 lat lat leżakowania w dębie Limousin. Słodki tytoń w aromacie, herbata, skóra. W ustach cierpki, gorzki, dużo tytoniu, pieprzu, ale też i soli, skóra. Finisz długi, ale zdecydowanie cierpki. 4/5

R. Delisle Pineau des Charentes (17,5%) winogrona: ugni blanc, colombard, montils, ponad 12 miesięcy w beczkach. W nosie: miód, kwiaty polne, mirabelki. W smaku przyjemne połączenie cierpkości i słodyczy, bardzo śliwkowe, wręcz renkloda. 3.5/5

R. Delisle Pineau des Charentes Rose (17,5%) winogrona: merlot i cabernet, ponad 12 miesięcy w beczkach. W nosie dużo czerwonej porzeczki, wiśnie. W ustach słodkie i bardzo porzeczkowe. 4.5/5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.