Węgierska destylarnia Hegyközi Manufaktúra to młoda i mało znana firma z miasteczka Lajosmizse, niedaleko Kecskemét. W ofercie mają destylaty owocowe (pálinki) z gruszek Williamsa, moreli, pigwy, winogron oraz Mámor likőr, wszystko o mocy 40%. Do spróbowania miałem trzy trunki: z gruszek, z winogron i likier, zacząłem od tego ostatniego.


Hegyközi Mámor likőr to bardzo oryginalna i całkiem udana mieszanka, łącząca smaki: słodkie, gorzkie i kwaśne. Łatwo tu wyczuć zielony włoski orzech, który dominuje, ale tez wyraźny smak destylatu winogronowego, a i cytrynę czy miód. Producent informuje też o takich ingredientach jak kwiaty: róży, czarnego bzu, lipy oraz sok z wiśni. Nazwa Mámor likőr to po polsku mniej więcej tyle, co trutka, nie wiem czy to dobra rekomendacja, co kraj, to obyczaj, likier jednak jest niezły. 3.5
Hegyközi Szőlőpálinka to destylat z winogron średnio aromatycznych, za to bardzo mdłych. Producent nie podaje, jakie winogrona zostały wykorzystane, stawiałbym na mieszankę szczepów Irsai Olivér (lub być może Muskotaly) i Olaszrizling, ale to moje domysły, jest w tym coś zbyt intensywnie kwiatowego (różanego), co zdecydowanie psuje smak (ciekawe, ze aromat tego nie zdradza). 3
Hegyközi Vilmoskörte pálinka ma kolor jakby wyciśnięto sok z gruszki albo trzymano ja w beczce. Aromat intensywnie gruszkowy, smak – dość mdły, znów kwiatowy, ale też z gorzką nutą pestki. Kompletne rozczarowanie. 2

Ogólne wrażenie jest rozczarowujące. Bardzo lubię węgierskie destylaty, te jednak są przeciętne, a jednocześnie dość drogie.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail