Degustacja Scotch Malt Whisky Society

19 lutego odbyła się degustacja Scotch Malt Whisky Society w Pijalni Whisky w Warszawie. Po raz pierwszy zaprezentowano butelkowany przez SMWS koniak single cask o numerze C1 – Nectar Céleste.

Na powitanie dostaliśmy walijską whisky Penderyn Madeira Finish (46%) o aromacie słodkim, miodowym, dużo rodzynek, przypomina esencję tokajską. Ciasto drożdżowe, odrobinka wiśni i soli. W ustach słodko, a jednocześnie mineralne i dymne nuty – dużo gruszek Williamsa, śliwki, pieczone ziemniaki, prażone ziarna, solony karmel, cynamon. W finiszu orzechy nerkowca, nugat, czekolada, toffi. Słodko i przyjemnie, a jednocześnie rozgrzewająco. 3.5/5

 

C1 Nectar Céleste XO (48,4%), 450 butelek, z piwnic Camus, z Île de Ré, beczka z Limousin, dojrzewała na wyspie, stąd bardzo wyraźne nuty soli w tym koniaku. Barwa bursztynowo-orzechowa. W aromacie: rodzynki i orzechy, duży wpływ drewna. W ustach delikatne, lekka nuta tytoniu i czarnej herbaty. Finisz przyjemnie słodki, słoneczny, przywodzi na myśl brandy de Jerez, ale jest też wyraźna nutka soli. Interesujący wybór bardzo oryginalnego koniaku na początek. 3.5/5

SONY DSC

SMWS 70.11 Sweet, Clean, Juicy and Moreish  (59,2%), distilled 2006, 9YO Balblair, 244 butelki, ponownie napełniona beczka po bourbonie. Barwa bardzo jasna, słomkowa. Aromat delikatny – słodowo-drożdżowy i limonka, może też kwaśne jabłko. W ustach bardzo rześka, tu dużo cytrusów – grejpfrut, cytryna, limonka, pomelo. Nuty mineralne i bardzo delikatnie malina. Zbyt monotonna, łatwo się nią znudzić, ale też łatwo ją zapamiętać. Finisz krótki, kwaśność przechodzi w gorycz, albedo. 2/5

SONY DSC

SMWS 54.38 Confectionary and Carpenters  (62,8%), distilled 2006, 8YO Aberlour, 210 butelek, ponownie napełniona beczka po bourbonie. Barwa jasna, słomkowa. W nosie: drożdże, kukurydza, jabłka, czereśnie. W ustach potężna – grzanka z powidłami jabłkowymi, cynamon. Warto dodać nieco wody, wówczas cynamon wychodzi na pierwszy plan. Whisky nabiera dystynkcji, pojawiają się orzechy włoskie i powidła śliwkowe. Finisz nieco gorzki, pozostaje posmak przypalonej grzanki. 2/5

SONY DSC

SMWS 48.70 Divas Do Disco! (62,5%), distilled 2002, 13YO Balmenach, 198 butelek, pierwszy raz napełniona beczka po bourbonie. Barwa cytrynowa. W nosie zioła – rozmaryn, tuja, jałowiec, poza tym ciasto drożdżowe i sporo wanilii. W ustach słodko-gorzko, ziołowość atakuje, gryząc się z tonami kukurydzy. Należy dodać wody, wtedy whisky staje się delikatniejsza i dryfuje w kierunku bourbona. Finisz jest bardziej przyjemny bo pojawia się smak melona, a także kwaśnego jabłka i cynamonu. 2/5

SONY DSC

SMWS 3.255 Gennie in the Bottle (56,6%), distilled 1994, 21YO Bowmore, 510 butelek, ponownie napełniona beczka sherry butt. Barwa blado cytrynowa. Aromat słodko-dymny, grzanka z miodem, delikatna nutka medyczna i smolista. Dobrze zbudowana, oleista. W smaku miód, torf, wędzone śliwki, suszone morele. Piękny, długi finisz z nutą sherry, czekolady, pieczonych jabłek. Świetnie poukładana, bardzo rozgrzewająca. W finiszu można też odnaleźć wyraźne nuty morskie – sól, jod, przy odrobinie fantazji także wędzoną rybę. 4.5/5

SONY DSC

Nie było wątpliwości, która whisky jest najlepsza, w głosowaniu uczestników zdecydowanie wygrała whisky z Bowmore, niemal przez aklamację.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.